Glasovnica na enem od prejšnjih referendumov. Foto: BoBo
Glasovnica na enem od prejšnjih referendumov. Foto: BoBo

V četrtek, 9. maja, so se začele 4 volilne kampanje<p>Volilna kampanja so vse vsebine,<br />ki predstavljajo politike in politične stranke pred volitvami.</p> <p><span style="font-size: 1rem;">Politična stranke svoje ideje predstavljajo v:<br /></span>- političnih oglasih,<br />- političnih člankih,<br />- političnih soočenjih,<br />- predvolilnih shodih.</p> <p>Politični oglasi so ponavadi v obliki:<br />- letakov,<br />- plakatov,<br />- transparentov.</p> <p>Politični oglasi se pojavljajo tudi na:<br />- radiu,<br />- televiziji,<br />- spletu.</p> <p>Članki s politično vsebino so običajno objavljeni v tiskanih medijih.<br />Tiskani mediji so na primer:<br />- časopisi,<br />- revije,<br />- glasila.</p> .

Nekateri ljudje pravijo:
Kljub temu, da so evropske volitve pomembne,
bodo morda referendumi v volilni kampanji bolj pomembni.

Začenja se kampanja pred evropskimi volitvami

Na evropskih volitvah ljudje volijo evropske poslance iz svojih držav.
Evropski poslanci jih predstavljajo v Evropskem parlamentu.

V Sloveniji bodo evropske volitve v nedeljo, 9. junija 2024.

Volivci bomo v Sloveniji leta 2024 izvolili
9 poslancev Evropskega parlamenta.

Politične stranke morajo pred volitvami
poslati Državni volilni komisiji<p>Državna volilna komisija skrbi za volitve.<br />Skrbi, da se volitve izvajajo v skladu z zakoni.</p> imena kandidatov.
Imena kandidatov morajo poslati do 10. maja.

11 političnih strank je reklo,
da se bodo udeležili evropskih volitev.

Zaenkrat je imena kandidatov posredovalo 8 strank.

Te stranke so:
- Nova Slovenija,
- Vesna,
- Slovenska ljudska stranka,
- Socialni demokrati,
- Gibanje Svoboda,
- Slovenska demokratska stranka,
- Levica,
- Resni.ca

Začenja se kampanja pred 3 referendumi

V nedeljo, 9. junija, bodo volivci in volivke
glasovali tudi na 3 referendumih<p>Referendum je oblika glasovanja.<br />Glasujejo volivci.</p> <p>Volivci so polnoletni prebivalci države,<br />ki imajo volilno pravico.</p> <p>Na referendumu volivci odločijo,<br />ali se z nekim zakonom strinjajo ali ne.</p> <p>Volivci glasujejo, ali so ZA ali PROTI.<br />Volivci pridejo na točno določeno mesto,<br />ki je namenjeno glasovanju.</p> <p>Na volilnem listku obkrožijo ZA ali PROTI.<br />Zakon je zavrnjen,<br />če večina volivcev glasuje PROTI.<br />Zakon je sprejet,<br />če večina volivcev glasuje ZA.</p> .

Volivci in volivke bodo imeli možnost,
da izrazijo svoje mnenje o 3 temah.

Volivci in volivke bodo odločali:
- o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja,
- o uvedbi preferenčnega glasu<p>Ko gremo volit,<br />lahko izberemo samo eno stranko.<br />Preferenčni glas pomeni,<br />da lahko izberemo posameznega kandidata.</p> <p>Kandidati, ki prejmejo več preferenčnih glasov,<br />imajo večjo možnost za to,<br />da postanejo poslanci.</p> ,
- in o rabi konoplje<p>Konoplja je rastlina. <br />Iz te rastline je mogoče izdelati drogo. <br />Imenuje se hašiš ali marihuana. <br />Lahko se kadi ali predela v hrano. <br />Od konoplje lahko ljudje postanejo odvisni. V<br />endar se konoplja lahko uporablja tudi v medicini. <br />Konoplja na primer pomaga proti bolečinam.</p> .

Volivci in volivce bodo torej odločali,
ali se strinjajo z zakoni,
ki jih je o teh 3 temah predlagala vlada.