Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Pred trinajstimi leti je bila finska Nokia največji proizvajalec prenosnih telefonov na svetu, Microsoft pa se je pripravljal na zagon Viste. To je bilo leto predvajalnikov mp3, ki so pretakali spletni radio, in televizijskih naprav z možnostjo brezžičnega priklopa na splet. V ta čas je zakorakal iPhone – prenosni telefon, predvajalnik glasbe in spletni komunikator v enem.

"iPhone je revolucionaren in čaroben izdelek, ki je dobesedno pet let pred katerim koli drugim prenosnim telefonom," je tedaj zatrjeval Jobs. Pol leta po predstavitvi so napravo začeli prodajati za 499 ameriških dolarjev. Do danes so po podatkih spletne strani Statista prodali več kot 2,2 milijarde iPhonov. Hkrati so postali najdobičkonosnejša družba na svetu.

iPhone je postal prvi ameriški pametni telefon brez fizične tipkovnice in najbolj prodajan prenosni telefon vseh časov. Zaradi njega so nastale aplikacije, kot so Uber, Tinder in Snapchat.

Twitter in iPhone veljata za izuma, ki sta spremenila naš vsakdanjik, Foto: Pixabay
Twitter in iPhone veljata za izuma, ki sta spremenila naš vsakdanjik, Foto: Pixabay
iPhone v številkah

- iPhone je tretji igralec na svetovnem trgu pametnih telefonov,
- od leta 2001 so Applove delnice zrasle za 15.000 odstotkov in so avgusta letos dosegle dva bilijona ameriških dolarjev,
- leta 2019 je Apple posloval z dobičkom v vrednosti 260 milijard ameriških dolarjev,
- prodaja iPhonov prinaša podjetju Apple več kot polovico vsega dobička,
- Apple je leta 2019 samo s prodajo iPhonov zaslužil 142 milijard ameriških dolarjev,
- leta 2017 je bilo na svetu 728 milijonov iPhonov,
- iPhone X je generiral 35 odstotkov dobička na trgu pametnih telefonov,
- iPhone 6 je najbolj popularna iPhone naprava vseh časov,
- iPhone 8 je ta hip najbolj uporabljena naprava iPhone.
vir: Kommandotech.com

iPhone je spodbudil tudi razvoj drugih naprav, kot so iPad in drugi tablični računalniki ter pametne ure. Potem pa so tu še vsi dodatki, katerih razvoj in prodajo je pospešil iPhone oziroma telefoni, ki so mu sledili, denimo ovitki za telefone, zvočniki Bluetooth in slušalke ter polnilne postaje. Prvi kupci iPhonov se še spominjajo, da takrat ni bilo aplikacij zunanjih proizvajalcev in niti trgovine App Store. To se je spremenilo julija 2008, ko je Apple predstavil iPhone 3G z novim operacijskim sistemom iPhone 2.0. In App Store je tisto, kar je iPhone postavilo pred konkurenco.

Pot si je tlakoval tudi zaradi svojih zmogljivih kamer. Na račun povezave s spletom in aplikacij, kot je Instagram, ki je premiero doživel oktobra 2010 ekskluzivno za iPhone (androidna različica je prišla poldrugo leto pozneje), je iPhone svoje uporabnike spremenil v polprofesionalne fotografe. Še več – sprožil je videorevolucijo. Čeprav je prvi iPhone delal samo fotografije, je druga različica že lahko snemala video. iPhone 3GS (2009) je imel snemanje videa že vdelano v svoj sistem. Sodobni pametni telefoni tako omogočajo takojšnje pretakanje videa v živo, pa naj gre za klepetanje z družinskimi člani ali najrazličnejše prenose v živo prek omrežij.

Hkrati je neskončna povezanost omogočila varnostnim službam in proizvajalcem aplikacij, da uporabnike spremljajo in jim sledijo. Apple je sicer odločen zagovornik zasebnosti svojih uporabnikov, kar je dokazal tudi z nasprotovanjem ameriškemu zveznemu preiskovalnemu uradu FBI, ki je od njega (neuspešno) zahteval dostop do iPhonov.

Spletna stran rtvslo.si leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Spletna stran rtvslo.si leta 2007. Foto: MMC RTV SLO
Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 6.602.000.000
Glasba: Crank That (Soulja Boy) - Soulja Boy Tell'em
Filmi: Spider-Man 3, Shrek 3, Transformerji in Pirati s Karibov: Na robu sveta
Slovenija: uvedba evra in afera Strojanovi

21. marca 2006 je Jack Dorsey napisal svoj prvi tvit na Twitterju. In ta dan se šteje za rojstni dan največjega sistema za pisanje kratkih sporočil s 330 milijoni mesečno dejavnih uporabnikov. Najraje ga za svojo promocijo uporabljajo slavni, postal pa je tudi sredstvo za komuniciranje številnih politikov. Daleč najpopularnejši je v Združenih državah Amerike, kjer ga uporablja 68,7 milijona mesečno dejavnih uporabnikov po podatkih Statiste.

25 let rtvslo.si: FENOMENALNI