Bavčarjev odvetnik bo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpodbijal na višjem sodišču. Foto: BoBo
Bavčarjev odvetnik bo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpodbijal na višjem sodišču. Foto: BoBo

"Nad razsodbo smo presenečeni, ker je v izvedenskem mnenju jasno zapisano, da moj klient zaradi hujše bolezni ni sposoben prestajati kazni, zato je bilo predlagano, da se odhod v zapor odloži za šest mesecev," je za TV Slovenija povedal Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak, ki je že napovedal, da bo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča izpodbijal na višjem sodišču.

To pomeni, da Bavčarju vsaj še nekaj časa ne bo treba skrbeti, saj ga do pravnomočnosti ni mogoče pozvati v zapor.

Bavčar s pravnimi manevri že od oktobra zavlačuje odhod v zapor. Takrat je zaprosil za odlog zaradi zdravstvenih razlogov, a je okrožno sodišče v Ljubljani njegov predlog zavrnilo. Zato se je pritožil na višje sodišče, ki je njegovi pritožbi ugodilo in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v vnovično odločanje, kar je pomenilo, da mu takrat še ni bilo treba v zapor.
Okrožno sodišče je v postopku ponovnega odločanja zahtevalo dopolnitev izvedenskega mnenja komisije medicinske fakultete. Sodišče je dopolnjeno mnenje nato poslalo Bavčarjevemu zagovorniku, ki je podal pripombe na ugotovitve zdravnikov.
Spomnimo, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je bil pravnomočno obsojen na sedem let zapora, soobtoženi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot pa na pet let in 10 mesecev zapora. Bavčar bo moral po odločitvi višjih sodnikov vrniti dobrih 21 milijonov evrov. Kazniva dejanja so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za samo 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov. S tem poslom sta Bavčar in Šrot Pivovarno Laško oškodovala za več milijonov, samo Bavčar pa je iz tega posla dobil več kot 21 milijonov evrov.