V številnih sojenjih, ki so tekla oz. še tečejo zoper Reberca, je bilo večkrat odprto vprašanje Reberčevega duševnega zdravja. Foto: BoBo
V številnih sojenjih, ki so tekla oz. še tečejo zoper Reberca, je bilo večkrat odprto vprašanje Reberčevega duševnega zdravja. Foto: BoBo

Peter Reberc je moral oktobra 2010 zapustiti špansko prestolnico zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja. V izrednem nadzoru na veleposlaništvu je zunanje ministrstvo ugotovilo, da je Reberc v svojem mandatu od februarja 2007 do avgusta 2010 med drugim nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Z davkoplačevalskim denarjem je kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, za 40.200 evrov goriva itd. Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil glodavec puščavski skakač.

Psihične težave veleposlanika
V številnih sojenjih, ki so tekla oz. še tečejo zoper Reberca, je bilo večkrat odprto vprašanje Reberčevega duševnega zdravja. Izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič, ki ga je v obravnavi tožbe države proti Rebercu imenovalo Delovno sodišče v Kopru, je ugotovil, da je bila pri Rebercu že od srede 90. let prisotna psihiatrična bolezen, ki mu jo je zaradi nadpovprečne inteligence uspelo prikrivati, ob nastopu funkcije veleposlanika pa te službe ni bil sposoben opravljati.

V sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču je izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj presodil, da je Reberc sposoben spremljati sojenje. Pred tem namreč Reberca na sodišče ni bilo skoraj dve leti, vmes je bil nekajkrat hospitaliziran v psihiatrični bolnišnici v Begunjah, zato je sodišče zahtevalo mnenje izvedenca psihiatrije.

Maja lani se je končal postopek na delovnem sodišču v Kopru. Sodišče je v tistem primeru odločilo, da Reberc, ki ga je država tožila za 104.000 evrov zaradi neracionalnih nakupov med službovanjem v Madridu, ni odgovoren za razsipnost, in sicer je sodišče sledilo prav mnenju izvedenca Terziča, da svoje funkcije zaradi psihičnih težav že tedaj ni bil sposoben opravljati.

Zoper nekdanjega veleposlanika teče še en kazenski postopek, in sicer na Okrožnem sodišču v Novi Gorici, kjer mu sodijo zaradi treh spolnih napadov na mladoletno osebo ter prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, na katerem so bile mladoletne osebe.