Kordež ima očitno velike možnosti za uspeh njegove zahteve za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo
Kordež ima očitno velike možnosti za uspeh njegove zahteve za varstvo zakonitosti. Foto: BoBo
Bine Kordež
Bine Kordež, nekdanji prvi mož Merkurja, ki so mu v sredo prekinili prestajanje zaporne kazni, razloga o tem še ne more komentirati. Foto: BoBo
Presenetljiva izpustitev Kordeža odmeva

Poročali smo že, da je v sredo zvečer nekdanji prvi mož Merkurja zapustil svojo celico na polodprtem oddelku zapora Dob, kjer je od 26. junija lani prestajal šestinpolletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Sodba (še?) ni razveljavljena
"Sodba ni bila razveljavljena (kot so poročali nekateri mediji). Senat je ocenil, da so podani razlogi, ki Vrhovnemu sodišču narekujejo prekinitev prestajanja zaporne kazni obsojenega Albina Kordeža, o čemer je bil skladno z zakonom obveščen zavod za prestajanje kazni," so namreč v sporočilu za javnost opozorili na vrhovnem sodišču in dodali, da sodba še ni dokončna, saj sodišče od tožilstva še ni prejelo odgovorov na dve dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v isti zadevi.

Ker teh odgovorov niso prejeli, o zadevi "v tem trenutku ni bilo mogoče celovito odločiti". "To bo storjeno v najkrajšem možnem času, ko bodo za to izpolnjeni formalni pogoji," so še zapisali na sodišču.

Vrhovno državno tožilstvo je sporočilo, da bo na zahtevo o dopolnitvah v primeru Kordež in soobsojena, ki jo je zahtevalo vrhovno sodišče, odgovorilo v okviru 15-dnevnega roka.

"Predvidevamo, da bo do odločitve prišlo verjetno v roku naslednjega meseca," je dejal predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.

"Velika verjetnost" za uspeh Kordeževe zahteve
Strojin je sicer poudaril, da gre za vmesni sklep, ki ne prejudicira končne odločitve. Obenem pa je pojasnil, da je odločitev o prekinitvi prestajanja kazni vrhovnemu sodišču naložena, ko je izpolnjena velika verjetnost, da bi lahko obsojeni z zahtevo uspel.

Sodišče pri odločanju ni vezano za posebne roke, le za zastaralne. Ta je po besedah Strojina v tem primeru leta 2019. Kordež pa je zdaj svoboden, je potrdil Strojin, pri čemer se vrhovno sodišče ni opredeljevalo do njegovega gibanja zunaj države.

Jože Kozina, okrožni tožilec v primeru Kordež, pa zadeve ne komentira, ker je ne pozna.

Verjame, da bo "ponovna ocena" njegovega ravnanja drugačna
Kordež je po izpustitvi v sporočilu za javnost zapisal: "Upam, da je vrhovno sodišče ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe in višine kazni." Razloga, zakaj mu je bila zaporna kazen prekinjena, zdaj še ne more komentirati, je še zapisal in dodal: "Verjamem, da se s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem, ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah."

Ob tem je spomnil na junijsko odločitev višjega sodišča v Ljubljani, ki je razveljavilo odločitev sodišča, naj se Kordežu in soobsojencema odvzame vse protipravno pridobljeno premoženje, skupaj vredno dobrih devet milijonov evrov, z obrestmi vred. Višje sodišče je tako odločilo, da mora država Kordežu vrniti skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja, saj se ni strinjalo z utemeljitvijo prve stopnje.

"Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi, in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali," je dodal Kordež.

Zagovornik sodbo pričakuje najpozneje v treh tednih
Njegov zagovornik Janez Hočevar je za STA pojasnil, da sodbo pričakuje v 14 dneh oz. treh tednih. "Takrat bomo lahko komentirali, ko bomo videli razloge. Trenutno je znano samo dejstvo o prekinitvi prestajanja kazni," je poudaril. Ob tem je dodal, da prekinitev prestajanja zaporne kazni še ne pomeni konca postopka.

Skupaj s Kordežem sta bila za ista kazniva dejanja pravnomočno obsojena nekdanja finančnica Merkurja Janja Krašovec in nekdanji direktor družbe Kograd Igem Oto Brglez, ki jima je sodišče prisodilo po leto in pol zapora.

Presenetljiva izpustitev Kordeža odmeva