Članki

Para-Cycling Road World Championships 2018

Slovenska četverica na Svetovno prvenstvo v Italijo

Objavljeno: 1. 8. 2018 ob 21:00
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je plakat Svetovnega prvenstva v parakolesarstvu v Maniagu. Foto: Facebook
Na fotografiji je plakat Svetovnega prvenstva v parakolesarstvu v Maniagu. Foto: Facebook

V Maniagu v Furlaniji - Julijski krajini se je s slavnostno otvoritvijo danes popoldne začelo svetovno prvenstvo v parakolesarstvu, na katerem bodo slovenske barve branili Gregor Habe, Marko Sever, Aleš Dragar in Jurij Porenta. Selektor reprezentance je Aleksej Dolinšek. Na svetovnem prvenstvu bo sodelovalo več kot 400 tekmovalcev iz 47-ih držav. 

Tekmovanje se bo začelo jutri s posamezno vožnjo na čas. V tej disciplini, ki je edina za našo izbrano vrsto, bodo Slovenijo zastopali Gregor Habe in Marko Sever na ročnih kolesih, Aleš Dragar in Jurij Porenta pa na tandemu. Proga, ki je speljana skozi mesto, je po mnenju organizatorjev spektakularna, tako s tehničnega vidika, kot tudi zaradi lepega okolja. Poteka po tlakovcih in je zelo razgibana. Z nastopi bosta začela Habe in Sever v četrtek, dan kasneje pa bo nastopil še tandem Dragar/Porenta.

Trasa je zahtevna

“Tekmovanje v Maniagu je zahtevno zaradi klimatskih razmer, ki v provinci Pordenone v tem letnem času postrežejo s temperaturami preko 35 stopinj. Sama proga je razgibana, v prvi polovici je kar nekaj vzpona z naklonom do 4,8 odstotka. Drugi del je ravninski, med drugim poteka preko mostu dolžine več kot kilometra in pol, kjer običajno precej močno piha nasprotni veter. Tandem vozi na tej progi dva kroga, zato bo pomembna pravilna razporeditev moči. Ročna kolesarja vozita le en krog, zato ne bo možnosti za taktiziranje in bo treba od samega začetka iti na polno predvsem na vse vzpone,” je pred začetkom prvenstva povedal Dolinšek. “Vsaka uvrstitev v dvajsterico bo za nas velik uspeh, to je trenutna realnost. Kako se bo na velikem tekmovanju letos izkazal Sever pa je neznanka, saj je za njim dve sezoni pavze od tekmovanj. Na treningih je pokazal dobro pripravljenost, kam se lahko uvrsti v svetovni eliti pa bomo videli. Upamo seveda na deseterico,“ je še dodal Dolinšek.

Začelo se je z Zanardijem 

Mesto Maniago se je več tednov pripravljalo na prvenstvo in na prihod več kot 400 tekmovalcev iz 47-ih držav. “Gostiti tako pomemben dogodek navdaja z emocijami in ponosom. To je za vse nas tudi proložnost, da spoznamo, kako velika ovira so arhitektonske prepreke za mnoge osebe, ki živijo v naši bližini, a jih pogosto ne opazimo,” je za italijanske medije povedala Cristina Querin, ki je v občini Maniago zadolžena za razvoj turizma. Na slavnostni otvoritvi prvenstva na Trgu Italia danes popoldne so tudi spomnili, da je Maniago povezan s parakolesarstvo predvsem zahvaljujoč Alexu Zanardiju. Nekdanji dirkač formule 1, ki je v hudi nesreči izgubil obe nogi, je reden obiskovalec tega mesteca, njegov velik promotor v svetu in uspešen parakolesar. Tik pred 15. obletnico nesreče je namreč osvojil zlato kolajno na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kronometru v razredu H5.

V.P.