Vodja projekta Kinodvor za gluhe in naglušne Živa Jurančič pravi, da si v Kinodvoru močno prizadevajo za vključujočo filmsko kulturo, zato pri projektu sodelujejo z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije, pri obveščanju jim pomagata tudi Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana in Mestno društvo gluhih Ljubljana. Finančno projekt podpira Ministrstvo za kulturo.

Z Živo Jurančič smo se pogovarjali pred naslednjim dogodkom, ki bo že ta četrtek, 25. aprila, ob 17. uri v Kinodvoru.

Kako pripravljate program Kinodvora za občinstvo z okvaro sluha?

V Kinodvoru se nam zdi pomembno, da dogodki s prilagoditvami za gluhe in naglušne niso ločeni dogodki, temveč so del naših rednih programov in to za različne generacije. Te dogodke bomo tako pripravljali v naslednjih programih: Kinobalon – za otroke in mlade, Kinodvorov šolski program, Kinotrip – mladi za mlade, abonma za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi ter redni popoldanski oziroma večerni program za odrasle.

Prvi dogodek smo organizirali marca v abonmaju za poznejša leta Filmska srečanja ob kavi. Ogledali smo si film Poletje ‘91 (2021) in se po njem pogovarjali z režiserjem filma Žigo Vircem in novinarjem Alijem Žerdinom.

Naslednji dogodek bo potekal v četrtek, 25. aprila, ob 17. uri kot del našega rednega programa za odraslo občinstvo. Na sporedu bo navdihujoč film Radikal (Christopher Zalla, 2023), posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju. Projekciji filma bo sledil pogovor z dr. Marjetko Kulovec, učiteljico v Zavodu za gluhe in naglušne ter prvo gluho doktorico znanosti pri nas.

Za skupnost gluhih in naglušnih so za dogodke projekta Kinodvor za gluhe in naglušne na voljo brezplačne vstopnice.

Polna dvorana gledalcev in gledalk ob projekciji filma Poletje '91. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac
Polna dvorana gledalcev in gledalk ob projekciji filma Poletje '91. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac

Vsi filmi, ki jih boste predvajali, bodo torej opremljeni s podnapisi za gluhe in naglušne?

Zaenkrat predvajamo slovenske podnapise, ki nam jih zagotovijo producenti ali distributerji filma. V določenih primerih bomo podnapise tudi sami zagotovili. Zaenkrat so to običajni podnapisi. V prihodnje pa si bomo prizadevali, da bi slovenski filmi bili opremljeni s podnapisi, pripravljenimi prav za gluhe in naglušne.

Kako se na pogovore o filmih pripravi tolmač v slovenski znakovni jezik?

Pri večini dogodkov bomo sodelovali z gospo Natalijo Spark, ki si bo film ogledala skupaj z gledalci. Posebne priprave v naprej ne bodo potrebne. Se bo pa osebje Kinodvora udeležilo delavnice slovenskega znakovnega jezika. Tako bomo lahko gluhe obiskovalce ob obisku našega kina pozdravili v njihovem jeziku.

Natalija Spark med tolmačenjem pogovora v Kinodvoru. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac
Natalija Spark med tolmačenjem pogovora v Kinodvoru. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac

Kinodvor pa je prijazen tudi do uporabnikov slušnih aparatov.

Tako je, Kinodvorova dvorana je opremljena z induktivno/slušno zanko. Pred vstopom v dvorano je slušni aparat treba preklopiti na t. i. način T. Za lažjo komunikacijo z blagajničarko pa je pri blagajni tudi mobilna slušna zanka.

Mobilna slušna zanka pri blagajni Kinodvora. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac
Mobilna slušna zanka pri blagajni Kinodvora. Foto: Kinodvor, Urška Boljkovac

Prvi dogodek, ogled slovenskega filma Poletje ’91, je že za vami. Kakšni so odzivi gluhih in naglušnih obiskovalcev?

Projekt je bil izjemno lepo sprejet v skupnosti gluhih in naglušnih. Po ogledu filma Poletje ‘91 nam je Gorazd Orešnik v pogovoru zaupal: »Ko je bila vojna, sem bil že odrasel, a sem gledal samo premikajoče se slike, brez glasu, in nikoli nisem vedel, kaj se pravzaprav dogaja. Tako sem danes, po 30 letih, prvič čustveno doživel to vojno. Šele zdaj sem videl, kaj je v bistvu tisto nekaj več, ne samo premikajoče se slike, ampak ta naša čustva in čustva ljudi, ki so v filmu pokazala, kaj vojna je. En velik aplavz in pohvala, da smo danes to lahko doživeli.«

Kje pa gledalke in gledalci z okvaro sluha lahko izvedo, kdaj bo prihodnje filmsko druženje?

Datume prihodnjih druženj in konkretne filmske naslove bomo najavljali sproti na naši spletni strani: https://www.kinodvor.org/kinodvor-za-gluhe-in-naglusne/

Vabljeni torej v Kinodvor že ta četrtek, 25. aprila, ob 17. uri, na ogled filma Radikal in na pogovor z dr. Marjetko Kulovec.