Igor Plohl s slikanico Lev Rogi in krila v srcu v roki. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije/Robi Verbajs
Igor Plohl s slikanico Lev Rogi in krila v srcu v roki. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije/Robi Verbajs

Slikanica je namenjena predvsem otrokom prve triade osnovnih šol in odstira tabuje, ki so povezani z invalidnostjo. Je peta v seriji, ki opisuje življenje in dogodivščine glavnega junaka, mladega leva Rogija. V prejšnjih slikanicah izvemo, kdo je Rogi in kako živi. Nekega dne se odpravi staršem popravit domovanje. Pri popravljanju pade z lestve. Odpeljejo ga v bolnišnico, kjer izve, da nikoli več ne bo mogel hoditi in da je postal paraplegik. Dobi voziček in kljub izgubi sposobnosti hoje gre svojim ciljem naproti in ne obupa. Pri tem mu pomagajo tudi prijatelji. Pozneje pa začne drugim pomagati tudi sam.

Kje dobiš krila v srcu?

»Lev Rogi nekega dne prejme žalostno pismo. Iz njega izve, da se je medvedu Maju pripetila huda nesreča in da ne bo več mogel hoditi. Medved je zato žalosten, noče iz postelje, noče v šolo in tudi ne med prijatelje. Lev Rogi obišče medveda Maja, da bi ga potolažil in povabil v prav posebno društvo, v katerem vsakdo dobi krila,« opisuje avtor knjige Igor Plohl novo zgodbo. »Nova slikanica razkriva, kako poiskati pot, ko nas doleti nesreča,« še dodaja Plohl, ki je sicer tudi sam leta 2008 doživel nesrečo pri padcu z lestve, pri katerem si je zlomil hrbtenico. Takrat se je njegovo življenje spremenilo, nov smisel je našel v pisanju zgodb za slikanice, ki jih ilustrira Urška Stropnik Šonc. Ne samo s slikanicami, Plohl po šolah otroke ozavešča o invalidnosti in drugačnosti tudi z različnimi predstavitvami in videospoti, s katerimi pokaže, kaj vse invalidi lahko delajo in dosežejo, in to kljub invalidnosti. Odstiranje tabujev, ki so glede invalidnosti še vedno prisotni, se mu zdi zelo pomembno, saj tako krepimo vrednote strpnosti, medsebojnega razumevanja in tudi prizadevanja za zdravje.

Naslovnica knjige Lev Rogi in krila v srcu. Foto: Jadranka Rebernik
Naslovnica knjige Lev Rogi in krila v srcu. Foto: Jadranka Rebernik

Nikoli ne smemo obupati

Slikanica je izšla ob dnevu slovenskih paraplegikov na pobudo Zveze paraplegikov Slovenije. Tudi naslov slikanice ni naključen, saj izvira iz logotipa zveze, v katerem invalidski voziček zamenja ptiček v srcu. Ptiček in njegova krila so simbol svobode, notranje moči in volje do življenja. Zveza paraplegikov Slovenije in pokrajinska društva so v slikanici predstavljena na petih straneh, prikazane so različne dejavnosti, s katerimi se kljub svoji invalidnosti ukvarjajo posamezniki: smučanje, planinarjenje, čebelarjenje, potapljanje in tudi kolesarstvo.

Kot pravi Igor Plohl, je življenje polno izzivov, zato ne smemo obupati, treba je vztrajati in si kaj drzniti. Sam si je drznil oditi na popotovanje v Afriko, na safari v Tanzanijo in k Masajem. Kljub vozičku je zmogel naporno potovanje, ki je bilo njegova življenjska želja. In tudi pri slikanicah o levu Rogiju se uspešna zgodba še nadaljuje, slikanice so namreč pred kratkim izšle tudi na ameriškem in nemškem tržišču.