Ljudje smo hrupu lahko izpostavljeni na delovnem mestu ali v drugačnem okolju, na primer v mestu ob glavnih prometnih cestah, v bližini industrijskih obratov, železniških prog ali letališč, na javnih prireditvah, v diskotekah in gostinskih lokalih ali doma, kjer hrup povzročajo različni gospodinjski aparati, televizijski in radijski sprejemniki in tudi otroške igrače. Predvsem mladi so pogosto izpostavljeni čezmerni obremenitvi z zvokom pri uporabi prenosnikov za poslušanje glasbe.

Cestni gradbeni delavci delajo s stroji na cesti. Foto: Pixabay
Cestni gradbeni delavci delajo s stroji na cesti. Foto: Pixabay

Hrup je eden najpogostejših vzrokov poklicnih bolezni

Zdravje delavcev je zaradi hrupa lahko resno ogroženo, so v sporočilu za javnost ob letošnjem ozaveščanju o okoljskem hrupu zpisali pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza), saj škodljivo deluje na srčno-žilni in nevrovegetativni sistem, to pa lahko pripelje do nervoze, razdražljivosti, utrujenosti, motenega spanja, pa tudi do motene koncentracije.

"Delodajalci bi morali več pozornosti nameniti odpravi tveganj zaradi izpostavljenosti hrupu. Prav tako ima pomembno vlogo pooblaščeni tim za varnost in zdravje pri delu, ki v okviru medicine dela, prometa in športa nudi preventivne ukrepe, s katerimi zavaruje sluh in celoten organizem pred škodljivimi vplivi hrupa," meni Biljana Gaberc, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v medicini dela, prometa in športa pri Zbornici – Zvezi.

Ženska, ki sedi po turško in z zaprtimi očmi posluša glasbo po slušalkah. Foto: Pixabay
Ženska, ki sedi po turško in z zaprtimi očmi posluša glasbo po slušalkah. Foto: Pixabay

Zelo pomembno je pravočasno odkrivanje dejavnikov tveganja na delovnem mestu, saj je tako mogoče preprečiti s hrupom povezane bolezni in poškodbe. Zelo pomembno je sodelovanje med delodajalci in stroko ter upoštevanje Pravilnika o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti hrupu pri delu.

Delodajalec je tisti, ki mora v skladu s Pravilnikom zagotoviti primerno osebno varovalno opremo za varovanje sluha in nadzorovati njeno uporabo med delavci. Namen promocije zdravja na delovnem mestu je zmanjšati ali celo odpraviti visoko raven hrupa oziroma zagotavljati varnost in zdravje pri delu. To vpliva na večje zadovoljstvo in boljše pogoje dela, kar vodi do kakovostnega in uspešnega dela, še poudarja predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v medicini dela, prometa in športa Biljana Gaberc.