Pročelje SNG Drama v Ljubljani, kjer so se že začela prenovitvena gradbena dela. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Pročelje SNG Drama v Ljubljani, kjer so se že začela prenovitvena gradbena dela. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Dramina knjižnica je iz platforme, ki so jo pri SNG Drama ustvarili med najhujšim obdobjem pandemije ter namenili njene posnetke vsem tistim, ki so bili zaradi ranljivosti dodatno izolirani in osamljeni v času ustavitve javnega življenja, in jo v tem času poimenovali Dramina knjižnica za ranljive skupine, zaradi priljubljenosti prerasla v akustično knjižnico SNG Drama Ljubljana, namenjeno najširši javnosti, je zapisala Tatjana Stanič, vodja programske platforme Dramina knjižnica.

Programska platforma Dramina knjižnica je bila pred kratkim obogatena za nov zvočni posnetek, ki vsebinsko zaokrožuje izbor kratke proze 19. stoletja: Ivanu Tavčarju, Josipu Jurčiču in Franu Saleškemu Finžgarju se z zbirko Podobe iz sanj (1917) pridružuje Ivan Cankar.

Uvod v novo zvočno kompozicijo sestavljata kratka odlomka iz spominov J. C. Oblaka o glasilu Zadruga in iz pogovora Izidorja Cankarja z Ivanom Cankarjem na Rožniku. Sledi pet črtic: Vrzdenec, Otroci in starci, Tisto vprašanje, Edina beseda in Peter Klepec, ki zaživijo v dialoških interpretacijah Benjamina Krnetića, Borisa Mihalja in Vanje Plut.

Benjamin Krnetić, Vanja Plut, Boris Mihalj. Foto: Foto: Peter Uhan/SNGDramaLj
Benjamin Krnetić, Vanja Plut, Boris Mihalj. Foto: Foto: Peter Uhan/SNGDramaLj

Za izbor gradiva in govorno podobo zadnjega letošnjega sklopa je poskrbela Tatjana Stanič, snemalec in montažer je bil Luka Kavčič, za organizacijo snemanja je skrbela gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

Izbrana besedila sledijo vsebinski logiki in pomenskemu razponu in se ne ukvarjajo z zaporedjem nastanka. Vodja in urednica Dramine knjižnice Tatjana Stanič je o izboru Cankarjeve zbirke črtic Podobe iz sanj zapisala: »Ta odločitev sledi konceptu zbirke, ki poleg poezije ubeseduje zlasti razvoj slovenske kratke proze. Narekuje pa jo tudi nadčasovnost tematike, ki z izpovedovanjem bivanjske stiske v tesnobnem, s katastrofo zaznamovanem času in z izražanjem hrepenenja po odrešitvi v lepoti in ljubezni pretresljivo ustreza negotovemu času, v katerem živimo.«

Iz obsežnega opusa poezije, kratke proze, romanov in dramatike ter polemičnega in esejističnega pisanja je bila v sklopu predstavitve poezije moderne v sezoni 2020/21 že objavljen zvočni posnetek Cankarjeve pesniške zbirke Erotika, ki jo igralci Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar interpretirajo v celoti.

Napoved za sezono 2024/ 25

V sezoni 2024/25 pa v okviru Dramine knjižnice načrtujejo ponoven obrat k poeziji, nadaljevali bodo s kronološkim izborom in se posvetili poeziji med obema vojnama s poudarkom na ustvarjanju Srečka Kosovela, Alojza Gradnika in Antona Podbevška.

Do Dramine knjižnice lahko dostopate tukaj.