Moški na električnem vozičku. Ob njem hodi drugi moški, ki v rokah drži zložljivo klančino. Slikana sta v hrbet, oddaljujeta se po asfaltni poti. Foto: BoBo
Moški na električnem vozičku. Ob njem hodi drugi moški, ki v rokah drži zložljivo klančino. Slikana sta v hrbet, oddaljujeta se po asfaltni poti. Foto: BoBo

V začetku meseca so celjski policisti sporočili, da so končali preiskavo suma storitve več kaznivih dejanj pri izvajanju storitev osebne asistence. Odgovorna oseba zasebnega zavoda, ki nudi storitve osebne asistence, je osumljena, da je z izstavljanjem računov za storitve, ki niso bile opravljene, zavodu protipravno pridobila premoženjsko korist 102.000 evrov. "S preiskavo so policisti začeli na podlagi prijete prijave. Osumljenec je deloval na način, da je stopil v stik z invalidno osebo in ji ponudil osebno asistenco, potem pa se nikoli ni odpravil tja. V določenih primerih pa so ljudi, potrebne pomoči, res obiskali, a za pol manj ur, kot so to prikazovali," je povedala Milena Trbulin s PU Celje. V preiskavi so ugotovili, da osumljeni predstavnik zasebnega zavoda več kot tridesetim zaposlenim delavcem – osebnim asistentom - od decembra 2022 dalje ni izplačal plač in zanje finančni upravi ni poravnal prispevkov za socialno varnost, s čimer je zaposlene v zasebnem zavodu oškodoval za dobrih 28.000 evrov. "On se je okoriščal na ta način, da si je dvigoval življenjski slog, ko pa so na MDDSZ ustavili plačila, je ostal brez prihodkov in zato tudi zaposlenim ni mogel izplačati plač in prispevkov," je še pojasnila Trbulinova.

Dve leti neupravičeno prejemal državna sredstva

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so na podlagi suma zlorabe osebne asistence septembra 2022 izvedli nenapovedani obisk pri zasebnem zavodu. "Pregled je bil izveden skupaj z Inšpektoratom RS za delo, ki je preveril tudi skladnost poslovanja izvajalca osebne asistence z vidika delovnopravne zakonodaje. Istočasno so bili pri uporabnikih izvajalca opravljeni nenapovedani obiski na domu s strani koordinatorjev invalidskega varstva. Od uporabnikov so pridobivali informacije o izvajanju storitev osebne asistence, ki so bile nasprotujoče dejstvom, ki jih je izvajalec osebne asistence poročal ministrstvu," so pojasnili. V nadzoru so ugotovili, da je zasebni zavod izvajal storitve osebne asistence, ob tem pa neupravičeno prejemal sredstva v obdobju od avgusta 2020 do julija 2022. "Zasebni zavod je od države neupravičeno pridobil 90.174,90 evrov. Ministrstvo je od izvajalca zahtevalo vračilo neupravičeno pridobljenih proračunskih sredstev in mu odvzelo status izvajalca osebne asistence ter ga izbrisalo iz registra izvajalcev osebne asistence takoj po ugotovljenih nepravilnostih," so zapisali. Podali so kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Poleg tega so na državno odvetništvo posredovali zahtevo za vložitev tožbe za plačilo neupravičeno pridobljenih sredstev iz proračuna v povezavi z izvajanjem osebne asistence.

Tabla z napisom Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Foto: Ana V. Zorman
Tabla z napisom Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Foto: Ana V. Zorman

Boljši nadzor nad izvajanjem osebne asistence

Minister za delo Luka Mesec je pojasnil, da primer nikakor ni osamljen. "Marsikaj smo že ugotovili: da oseba, ki je registrirana pri uporabniku, dopustuje nekje na morju ali pa da uporabnik osebne asistence svojega osebnega asistenta sploh ne pozna. Ta primer je specifičen, ker je šlo za izdajanje računov za storitve, ki niso bile opravljene," je povedal Mesec, ki je prepričan, da je srž problema v tem, da za nadzor nad sistemom osebne asistence skrbi kar ministrstvo samo.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: Flickr Vlada RS

"Kar pomeni, da nekaj ljudi, ki so na Direktoratu za invalide mora hkrati razreševati vse pritožbe, usmerjati sistem, ga pregledovati in konec koncev praktično sami s pomočjo socialne inšpekcije vršiti nadzore." Zato je po njegovih besedah eden ključnih ciljev prenove zakona o osebni asistenci, ki je trenutno v javni obravnavi, izboljšanje nadzora nad sistemom osebne asistence. "Zato predvidevamo ustanovitev zavoda pod okriljem ministrstva, ki se bo ukvarjal s tem. Hkrati pa dajemo več pristojnosti organom, kot so Inšpektorat za delo, Računsko sodišče in Finančna uprava. Skratka, da opolnomočimo te inštitucije, zato da bo nadzor učinkovitejši," je dejal Mesec in napovedal: "Smo v drugi javni obravnavi zakona, ki ga z vsemi deležniki usklajujemo že zadnje leto, in jaz pričakujem, da ga bomo letos do poletja zaprli in šli z njim v parlament. Letos do konca leta si želimo sistem postaviti na način, da bo držal vodo." Prenovljeni zakon o osebni asistenci naj bi zaživel 1. januarja 2025.