Na fotografiji je Valerija Skrinjar. Foto: TV Slovenija
Na fotografiji je Valerija Skrinjar. Foto: TV Slovenija

Valerija Skrinjar se je rodila
8. novembra 1928.
Rodila se je v rudarski družini v Zagorju ob Savi.
V času 2. svetovne vojne<p>2. svetovna vojna je bila<br />predvsem v Evropi.<br />Trajala je skoraj 6 let.<br />Od 1. septembra 1939<br />do 8. maja 1945.<br />V svetovni vojni se bojuje veliko držav.<br />Bojujejo se druga proti drugi.</p> <p>2. svetovna vojna se je začela z<br />nemškim napadom na Poljsko.<br />V Nemčiji so bili na oblasti nacisti.<br />Nacisti so verjeli,<br />da so Nemci najboljši ljudje na svetu.<br />In da so vsi drugi ljudje slabši.<br />Na primer Judje.<br />Vodja nacistov je bil Adolf Hitler.</p> <p>V 2. svetovni vojni so Nemci napadli Jugoslavijo.</p> <p>Slovenija je bila del Jugoslavije.</p> se je pridružila partizanom<p>Nekateri Slovenci so se uprli okupatorjem.</p> <p>Nekateri ljudje niso želeli,<br />da Slovenijo vodi tuja država.<br />Niso želeli sprejeti novih pravil.<br />Ljudje so želeli svobodo.<br />Uprli so se in bojevali.<br />Uprli so se proti 3 državam:<br />- Italiji,<br />- Nemčiji,<br />- Madžarski.<br />Uprli so se proti okupatorju.<br />Rečemo tudi,<br />da se je začel osvobodilni boj.<br />Boj za osvoboditev od tujih držav.</p> <p>Partizani so se uprli okupatorjem in <br />se borili za svobodo.</p> .
Takrat je bila stara komaj 15 let.
Doživela je tudi nekaj hudih bojev z okupatorjem.
Bila je partizanska učiteljica<p>Partizanske učiteljice<br />so poučevale otroke na osvobojenih ozemljih<br />med 2. svetovno vojno.</p> .
In šifrantka<p>Šifrant je strokovnjak za šifriranje.</p> <p>Šifre pa so skriven način pisanja.</p> <p>Sporočila so med vojno morali pošiljati v šifrah.</p> <p>To pomeni v posebnem načinu zapisa.</p> <p>To pa zato,<br />da sovražniki ne bi izvedeli njihovih načrtov.</p> .

Po 2. svetovni vojni je delala kot dopisnica Tanjuga.
Veliko je potovala po takratni državi Jugoslaviji.
40 let je živela v Sarajevu.
Po razpadu Jugoslavije se je vrnila v Slovenijo.
Bila je tudi literarna prevajalka.

Napisala je več kot 30 knjig

Pisala je za otroke in odrasle.
Pisala je o rudarskem življenju.
Pa tudi o drugih stvareh.

Valerija Skrinjar je umrla v starosti 94 let.