Bližajo se evropske volitve, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija. Foto: BoBo
Bližajo se evropske volitve, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija. Foto: BoBo

V stranki SLS, ki jo v Evropskem parlamentu v tem mandatu zastopa Franc Bogovič, sicer izvoljen na skupni listi s SDS-om, so pojasnili, da bodo volivce nagovarjali po ustaljenih kanalih, med katerimi so osebni stiki ter oglaševanje na družbenih omrežjih in v več medijih.

V stranki Vesna bodo za volilno kampanjo namenili od 30.000 do 50.000 evrov. Sporočili so, da bodo volivce nagovarjali po različnih komunikacijskih kanalih, kot sta spletna stran in družbena omrežja, pa tudi z oglaševanjem v nekaterih medijih. Dodali so, da bodo organizirali nekaj tematskih razprav in uporabili brezplačna plakatna mesta, po možnosti pa zakupili dodatne oglasne površine.

Sorodna novica Volilne račune za evropske volitve odprlo 13 strank in list

Skupna lista DeSUS in Dobra država bo kampanji namenila približno 30.000 evrov. Če bodo uspešni pri nabiranju donacij od fizičnih oseb, pa tudi več, so dodali. Volivce bodo nagovarjali osebno, s plakati, po radijskih oglasih ter s komunikacijo po spletu in družbenih omrežjih.

Iz stranke Nič od tega so sporočili, da volilna kampanja ne bo presegla tisoč evrov, vsa sredstva pa bodo prispevali člani stranke. Kampanjo bodo vodili na družbenih omrežjih, pozornost pa bodo namenjali tudi stikom z volivci v živo in na dogodkih.

Stranka Pirati bo za volilno kampanjo porabila približno 20.000 evrov. Ta znesek bodo namenili oglaševanju na spletu in družbenih omrežjih ter oglaševanju na plakatnih mestih in z deljenjem letakov, so pojasnili.

V stranki Resni.ca so poudarili, da bodo v kampanjo vložili le nujna sredstva. Koliko, niso navedli. Kot so zatrdili, se zavzemajo za učinkovito komuniciranje z minimalnimi stroški. Dodali so, da bodo z volivci komunicirali predvsem na terenu in na družbenih omrežjih.

Stranke oz. liste odprle 13 volilnih računov

Prejšnji teden se je iztekel rok za odprtje transakcijskih računov za financiranje volilne kampanje za evropske volitve. Račun je odprlo 13 strank oziroma list, kaže register transakcijskih računov, objavljen na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve. Zunajparlamentarna stranka SNS, ki je račun odprla, se sicer, kot je pojasnila, ne bo podala na evropske volitve. Med zunajparlamentarnimi strankami so račun odprle SLS, stranka Vesna, Dobra država v imenu skupne liste s stranko DeSUS, stranke Nič od tega, Pirati, Resni.ca in Zeleni Slovenije.

Uradna volilna kampanja pred evropskimi volitvami se bo začela 9. maja. Dan pozneje pa se izteče rok za vložitev kandidatnih list.

Organizatorji volilne kampanje, katerih listam bo uspel preboj na evropski politični parket, bodo sicer upravičeni do povračila stroškov volilne kampanje v znesku 0,33 evra za dobljeni glas, pri čemer skupni znesek povrnjenih stroškov ne sme preseči zneska porabljenih sredstev v volilni kampanji.