Šarec v Salzburgu, prvi poti v tujino v funkciji predsednika vlade. Foto: Reuters
Šarec v Salzburgu, prvi poti v tujino v funkciji predsednika vlade. Foto: Reuters
Šarec prvič na mednarodnem političnem parketu

To bo, kot je dejal za slovenske medije, omenil na srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v četrtek.

Nemški časopis Spiegel je pred kratkim razkril, da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe, ki potrjuje večino slovenskih stališč do uveljavljanja arbitražne odločbe o meji s Hrvaško.

"Članek v Spieglu nas je presenetil oziroma smo ugotovili, da je prav, da smo zagovarjali vladavino prava," je dejal Šarec in dodal, da bo to omenil tudi v pogovorih z Junckerjem. "Kaj bo storil on, je njegova stvar," je dodal.

Povedal je še, da v Salzburgu ne načrtuje srečanja s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. "Dokler se Hrvaška ne odloči, da je treba spoštovati arbitražno razsodbo, težko rečem kaj novega," je pojasnil. Bo pa srečanje po njegovih besedah verjetno v prihodnjih mesecih.

Šarec je tudi ponovil, da nova slovenska vlada ne spreminja stališča do arbitražne razsodbe. "Mi smo država, ki spoštuje vladavino prava. Ker se nismo prej dogovorili, smo šli na sodišče. Sodišče je odločilo in Slovenija zagovarja vladavino prava," je poudaril.

Novi slovenski premier se v Salzburgu nocoj udeležuje delovne večerje v okviru neformalnega vrha, v ospredju katere bodo migracije. Pred srečanjem je povedal, da bo kolegom iz EU-ja sporočil, da Slovenija vztraja na isti poti kot do zdaj, torej zagovarja isti način reševanja problematike, podpira pa močnejšo obrambo zunanjih meja.

Šarec prvič na mednarodnem političnem parketu