Britanska premierka Theresa May je izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit na vrhu voditeljev EU-ju v Salzburgu nesprejemljiva. Foto: Reuters
Britanska premierka Theresa May je izjavila, da je bila zavrnitev njenega predloga za brexit na vrhu voditeljev EU-ju v Salzburgu nesprejemljiva. Foto: Reuters
Theresa May je že napovedala alternativni načrt za vprašanje meje na irskem otoku. Foto: Reuters
Theresa May: Pogajanja so v slepi ulici

"Ni sprejemljivo, da preprosto zavrneš predlog druge strani brez podrobne razlage in nasprotnega predloga," je dejala britanska premierka Theresa May v televizijskem nagovoru z Downing Streeta. "Torej smo v slepi ulici," je priznala. "Zdaj moramo slišati od EU-ja, katere so prave težave in kaj so alternative, tako da lahko razpravljamo o njih," je pozvala. "Dokler ne bomo, ne moremo napredovati."

Napovedala je, da bodo pripravili alternativni načrt za vprašanje meje na irskem otoku, "ki bo obvaroval celovitost Združenega kraljestva". Kot je dejala, želi EU ohraniti odprto irsko mejo, tako da bi Severna Irska ostala v carinski uniji. To je po njenih besedah nesprejemljivo: "Nikoli ne bomo privolili v to. To bi pomenilo razpad naše države."

Severna Irska napovedala veto
Odzvala se je že vodja severnoirske Demokratske unionistične stranke (DUP) premierka Arlene Foster, ki je dejala, da bo Severna Irska vložila veto na kakršen koli poskus postavitve nove meje med državama in preostalim delom Velike Britanije. "Britanska premierka ima pravico, da zavzema trdno stališče do nespoštljivega, nepopustljivega in sramotnega vedenja Evropske unije," je dejala Fosterjeva, sicer zaveznica Mayeve, po poročanju Reutersa.

EU: Načrti za brexit ne bodo delovali
Voditelji EU-ja so v četrtek na neformalnem vrhu v Salzburgu sporočili britanski premierki, da njen predlog glede brexita ni sprejemljiv. Mayeva jim je obljubila nov predlog za irsko mejo po brexitu. Zagotovila je tudi, da Združeno kraljestvo intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU-ja.

Nov vrh načrtovan za november
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob koncu vrha sporočil, da bodo za november načrtovani vrh o brexitu pripravili le, če bo do naslednjega rednega vrha EU-ja v oktobru na tem področju narejenega dovolj napredka. Pogajanja o sporazumu o brexitu so bolj ali manj končana, jabolko spora ostaja vprašanje meje na irskem otoku med Irsko in britansko Severno Irsko, kjer nadzora zdaj ni, z izstopom Združenega kraljestva iz EU-ja pa bi morali na tem območju vzpostaviti vsaj nadzor nad menjavo blaga.

Prav tako je odprto vprašanje prihodnjih odnosov Otoka z EU-jem, zlasti glede prihodnjega sodelovanja na enotnem trgu, pri čemer Velika Britanija pričakuje nekakšen poseben odnos, zlasti pri prostem pretoku blaga in storitev, ne pa tudi prostega pretoka ljudi. A v EU-ju opozarjajo, da London ne more pobrati zgolj nekaterih stvari z enotnega trga, drugih pa ne.

Theresa May: Pogajanja so v slepi ulici