Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier, ki v Salzburgu danes podaja oceno napredka z Londonom. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron je glede prihodnjega režima irske meje odvrnil, da se mora London domisliti rešitve, s katero bi ohranili povsem odprto mejo med severom in jugom Irske. Foto: Reuters
Vrh EU-ja: Brexit zasenčil migracije

Kanclerka Angela Merkel je po vrhu v Salzburgu opozorila, da v sporu glede prihodnjih odnosov ne more biti nobenih kompromisov glede pravil enotnega trga. Tudi ona pa se je zavzela, da bi že do oktobrskega vrha morali doseči "pomemben napredek" v pogovorih o izstopu Velike Britanije iz Unije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob koncu vrha ocenil, da so predlogi britanske premierke glede trgovinskih odnosov po brexitu nesprejemljivi, ker ne spoštujejo načela enotnega trga. "Napočil je trenutek resnice," je po neformalnem vrhu EU-ja dejal za medije. Dodal je, da sedemindvajseterica nove britanske predloge pričakuje oktobra.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je na vprašanje, ali EU potrebuje dodatnih načrtov za primer, da z Veliko Britanijo ne bo dogovora o brexitu, odgovoril, da o tem še ne gre ugibati. Poudaril je, da je cilj doseči dogovor.

V sredo po večerji je več predsednikov evropskih vlad novinarjem potrdilo, da v pogovorih med EU-jem in Londonom ni pravega napredka. "Na tej stopnji je vse obmirovalo. Nobenega napredka ni," je predsednica Litve Dalia Grybauskaite mirno priznala.

Med večerjo je Theresa May sicer poudarila, da ne bo nobenega odloga ali prestavitve in bo Velika Britanija marca prihodnje leto res zapustila Evropsko unija, četudi ne bo pravega dogovora o nadaljnjem sobivanju in sodelovanju s 27 članicami EU-ja. Ob tem je britanska premierka odločno zavrnila možnost drugega referenduma. A položaj v Veliki Britaniji se medtem zapleta iz ure v uro.

V Salzburgu so popoldne potekale demonstracije proti vrhu EU-ja, ki se jih je udeležilo okoli 1.000 ljudi. Protesti, ki niso potekali v neposredni bližini mesta sestankovanja predsednikov vlad in držav članic EU-ja, so pripravili pod geslom Boljša prihodnost za vse: Proti vrhu zapiranja in socialnemu nadzoru.

Osrednja tema protestov so bile številne smrtne žrtve med ljudmi, ki se želijo prek Sredozemskega morja zateči v Evropo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po koncu protestov so izbruhnili dve uri in pol trajajoči izgredi med policijo in protestniki. Policija je med posredovanjem uporabila solzivec, zaradi česar so protestniki na eni izmed prometnih cest pripravili sedeči protest. Tik preden bi policija protestnike nasilno odstranila, pa so na pogajanjih dosegli miren razplet, še poroča APA.

Nekdanji minister: Premierke nima podpore
Najprej se je v britanskem časniku Telegraph oglasil nekdanji minister v konservativni vladi Mike Penning, ki je bil pred dvema letoma eden ključnih podpornikov Therese May pri vzponu na vrh konservativne stranke. "Kdor koli ji svetuje in trdi, da lahko skozi parlament spravi Chequers (načrt premierke za brexit), je zaslepljen. Načrt premierke je mrtev kot ptič dodo," je bil slikovit Penning, ki je zatrdil, da evroskeptični del konservativne stranke v parlamentu nikakor ne bo podprl zdajšnjega vladnega načrta, kako bi lahko zapustili EU. Za televizijo Sky pa je Penning dodatno pojasnil, da je načrt zgrešen v temeljih, in to zagotovo ni dogovor, za katerega je glasovala večina na referendumu leta 2016.

"Ne more biti diktatorska, ne more preprosto izsiliti ... Obstajajo zmerneži in njej lojalni poslanci, ki ne bodo glasovali za Chequers," je prepričan 60-letni konservativni politik, ki je znan kot eden redkih torijcev na vrhu stranke, ki izvira iz delavskega razreda. Nekdanji notranji minister v vladi Therese May je premierko obtožil, da se z državo igra rusko ruleto, pri čemer poslancem grozi "kot majhnim otrokom, ki sodijo v oslovsko klop".

Ob tem je Penning vseeno poudaril, da bi bilo noro zamenjati predsednico vlade. A v Veliki Britaniji že preštevajo glasove in opozarjajo, da vlada najverjetneje res nima več vladne večine, s katero bi lahko sprejela omenjeni načrt, ki ga morajo prej "prodati" še Evropski uniji.

Drugi udarec je prišel še iz ožjega vladnega kroga. Minister za finance Mel Stride je javno priznal, da če Chequers v parlamentu ne bo sprejet, se bo vlada težko ognila drugemu referendumu o brexitu. "Na koncu se lahko zgodi, da sploh ne bomo zapustili Evropske unije," kar je že sprožilo burne odzive, zlasti med aktivisti kampanje Ljudski glas, ki se z več kot 800.000 podpisniki peticije zavzema za vnovično glasovanje.

Premierka napovedala nov predlog za irsko vprašanje
Britanska premierka Theresa May je po neformalnem vrhu EU-ja še dejala, da bo vlada v Londonu v kratkem predstavila nov predlog za rešitev irskega vprašanja po brexitu. Ob tem je zavrnila načrte Evropske komisije, da bi Severna Irska v skrajnem primeru ostala del carinske unije.

Irsko vprašanje ostaja eno od najteže rešljivih problemov ločitve Velike Britanije od Evropske unije. Čeprav se strani izogibata možnosti vnovične uvedbe nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko, ne moreta najti skupne rešitve.

Voditelji članic EU-ja so namreč zavrnili načrte Londona za brexit, obenem pa je Theresa May zavrnila načrte EU-ja za mejo z Irsko, a je dodala, da bo London kmalu predstavil nove predloge. Zagotovila je tudi, da Velika Britanija intenzivno pripravlja strategijo za izstop iz povezave, ki bo predvidoma oblikovana do oktobrskega vrha EU-ja.

Britanski pravosodni minister David Lidington je za Irski radio izjavil, da obstaja vsaj 85-odstotna verjetnost, da bo London z Brusljem do novembra sklenil dogovor o brexitu. "Verjamem, da je lahko do takrat sprejet. Kljub izrednim težavam in oviram ostajam optimističen," je prepričan Lidington.

Vrh EU-ja: Brexit zasenčil migracije