Raab (levo) je že drugi britanski minister za brexit, ki je odstopil. Foto: Reuters
Raab (levo) je že drugi britanski minister za brexit, ki je odstopil. Foto: Reuters
Amber Rudd
Amber Rudd se po odstopu z mesta notranje ministrice vrača v vlado, in sicer na položaj ministrice za delo in pokojnino. Foto: EPA

Barclay je že tretji minister na tem položaju letos, potem ko sta zaradi nestrinjanja s pristopom premierke v pogajanjih z Evropsko unijo odstopila Raab in David Davis. Raab je odstopil v četrtek, potem ko je v sredo britanska vlada podprla osnutek sporazuma o brexitu.

Barclay je po izobrazbi pravnik, poslanec je od leta 2010. Na finančnem ministrstvu je imel enega pomembnejših položajev, ko je bil pristojen za finančni sektor. Preden se je začel ukvarjati s politiko, je delal kot zavarovalniški odvetnik za zavarovalnico Axa in regulator britanskih oblasti za finančne storitve. Na banki Barclays je bil direktor za bančno regulativo in vodja oddelka za boj proti pranju denarja.

Prav tako je Mayeva na mesto ministrice za delo in pokojnino, ki ga je zaradi nestrinjanja z osnutkom dogovora o brexitu zapustila Esther McVey, imenovala Amber Rudd.

Ruddova se vrača v vlado, potem ko je aprila letos odstopila z mesta notranje ministrice po kritikah zaradi "afere Windrush" – v kateri je vlada potomce karibskih priseljencev, ki so med letoma 1948 in 1971 na povabilo britanske vlade prišli na Otok, da bi nadomestili pomanjkanje delovne sile, razglasila za nezakonite priseljence.

Ključna ministra podprla premierko
Britansko premierko Thereso May, ki jo je v četrtek zaradi osnutka dogovora o brexitu zapustilo več članov njene vlade, sta medtem podprla dva ključna ministra – minister za mednarodno trgovino Liam Fox in okoljski minister Michael Gove, ki oba zagovarjata brexit.

"Nismo izvoljeni zato, da bi delali, kar želimo, ampak da bi delali, kar je v nacionalnem interesu," je ob tem povedal Fox. "Upam, da bomo v parlamentu ugotovili, da je bolje, da dogovor je, kot da ga ni. Podjetja zahtevajo gotovost," je poudaril po poročanju BBC-ja.

Poslanci zbirajo glasove za glasovanje o nezaupnici
Kljub podpori dveh ključnih ministrov je vlada Mayeve v negotovosti. Najmanj 20 poslancev iz vrst premierkinih konservativcev je vložilo pismo o nezaupnici, a za sprožitev postopka glasovanja o nezaupnici je potrebnih 48 glasov.

Mayeva je v pogovoru za radijsko postajo LBC znova branila osnutek dogovora za brexit, ki ga je v sredo potrdil britanski ministrski zbor. "Resnično verjamem, da je to najboljši dogovor za Veliko Britanijo," je poudarila.