Banka Wells Fargo iz San Francisca je znova ogoljufala svoje stranke, za kar bo morala plačati milijardo dolarjev kazni in povrniti škodo. Foto: Reuters
Banka Wells Fargo iz San Francisca je znova ogoljufala svoje stranke, za kar bo morala plačati milijardo dolarjev kazni in povrniti škodo. Foto: Reuters
Banka je nekatere stranke silila v neugodna avtomobilska posojila, drugim pa zaračunavala previsoke pristojbine za hipotekarna posojila. Foto: MMC RTV SLO

plačati kar milijardo dolarjev kazni.

Banka je nekatere stranke silila v neugodna avtomobilska posojila, drugim pa zaračunavala previsoke pristojbine za hipotekarna posojila. Urad nadzornika valute in urad za varstvo potrošnikov sta banko zaradi tega kaznovala z milijardo dolarjev kazni.

Gre za najvišjo kazen podjetju v času mandata predsednika Donalda Trumpa, ki je to banko tudi večkrat javno kritiziral. Wells Fargo mora poleg kazni strankam tudi povrniti povzročeno škodo, poroča BBC.

Banka se je lani sicer opravičila, ker je 570.000 strank prisilila v avtomobilsko zavarovanje, ki ga niso potrebovale. Od tega so 20.000 strankam zaradi nepotrebno visokih stroškov na koncu zaplenili avtomobile, ker niso zmogle odplačati posojila.

Oktobra lani je Wells Fargo tudi priznal, da je nekaterim strankam neprimerno zaračunal pristojbino za zamudo roka pri potrditvi obljubljene obrestne mere na hipoteko. Zaplet je povzročila banka, krivdo pa zvalila na stranke.

Škandal s ponarejenimi računi
Zaradi škandala, v katerem je banka v osmih letih odprla do 3,5 milijona lažnih računov v imenu strank, ki za to niso vedele, je bila banka kaznovana že leta 2016, kot kaže, pa tudi po javni sramoti nadaljuje sporne prakse.

Glavni izvršni direktor banke Timothy Sloan, ki je prišel na položaj po škandalu z lažnimi računi, je zagotovil, da so naredili napredek pri pregledu vseh spornih praks in pri popravi krivic strankam, ki si zaslužijo najboljše storitve.

Banka je pred dnevi objavila poslovne rezultate iz preteklega četrtletja, pri čemer je opozorila, da gre za pogojne rezultate, ker čakajo na kazen regulatorjev. Po novem bo morala banka dobiček znižati za 800 milijonov, saj kazni ni mogoče uveljavljati kot davčno olajšavo. Čisti dobiček se bo tako znižal s 5,5 na 4,7 milijarde dolarjev.