Kmetje iz Vipavske doline za predelavo v Fructalu namenijo približno tretjino vseh breskev, ostale pa prodajo na trgu kot konzumne. Foto: BoBo
Kmetje iz Vipavske doline za predelavo v Fructalu namenijo približno tretjino vseh breskev, ostale pa prodajo na trgu kot konzumne. Foto: BoBo

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava (KZV) Aleš Kosovel natančnih količin ni mogel napovedati, gibale pa naj bi se med 250 in 300 tonami, za kolikor je podpisanih pogodb. Kmetje iz Vipavske doline za predelavo v Fructalu namenijo približno tretjino vseh breskev, ostale pa prodajo na trgu kot konzumne.

"Odkupna cena je enaka lanski, osnovna oziroma izhodiščna cena je 22 centov za kilogram breskev. Vse breskve, ki bodo prodane kot izdelki blagovne znamke Vipavska breskev, bodo prodane po ceni 28 centov za kilogram," je povedal Kosovel.

Plačilo za oddane breskve bodo pridelovalci dobili septembra v enkratnem znesku. Poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev, pa bo naslednje leto julija. "Tako da lahko kmetje še ta mesec pričakujejo poračun za količine, ki so bile prodane pod blagovno znamko," je dejal.

Breskve sorte Redhaven dozorijo prve, v Vipavski dolini pa je za predelavo na voljo največ breskev sorte Veteran, ki zori sredi avgusta. Pričakujejo pa, da bodo letos tako kot preostale sorte tudi zadnje dozorele prej kot v preteklih letih. "Odkup bo pač potekal glede na ponujeno količino pri kmetih. Zaključek odkupa je seveda odvisen od vremena in razmer dozorevanja," je pojasnil Kosovel.

Boljša letina od lanske
Letošnjo letino ocenjuje za boljšo od lanske, saj je lansko količinsko precej zmanjšala spomladanska pozeba. Vremenske razmere z dežjem so za debeljenje breskev dobre, tako da pričakujejo tudi dobro kakovost sadja. "Upam pa, da pridelovalci ne bomo imeli kakšnih težav s škodljivci in boleznimi, kar posledično prinaša tudi gnitje plodov," je še dodal.

Sadjar Radovan Štor, ki je danes v Fructal pripeljal dve toni breskev, je povedal, da s ceno niso najbolj zadovoljni. "Vendar pa je to tržna cena, ki jo moramo pridelovalci sprejeti in se z njo sprijazniti," je dejal. V prihodnje načrtuje krčenje pridelave breskev, saj bo namesto njih v sadovnjake raje nasadil marelice.