DZ lahko vse postopke za sprejem zakona izpelje pred volitvami, če te ne bodo pred 27. majem. Foto: BoBo
DZ lahko vse postopke za sprejem zakona izpelje pred volitvami, če te ne bodo pred 27. majem. Foto: BoBo

Komisija državnega zbora za nadzor javnih financ je soglasno podprla predlog dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB-ja. Predstavniki parlamentarnih strank pa napovedujejo, da bodo strnili vrste pri končnem oblikovanju predloga za dopolnitev ustavnega zakona, ki sta ga za zaščito NLB-ja v parlamentarni postopek vložila SDS in NSi.

Za potrditev predloga je potrebna dvotretjinska večina poslanskih glasov. Predsednik SDS-a Janez Janša je zatrdil, da v razpustitev DZ-ja ne bodo privolili, dokler ne sprejmejo ustavnega zakona, in dodal, da mora biti v tej zadevi reakcija Slovenije čim bolj enotna. A kot kaže, se večina strank zaveda, da morajo preseči medsebojne delitve.

Stranke poenotene
Predsednik DZ-ja in podpredsednik SMC-ja Milan Brglez ocenjuje, da se vsi postopki za dopolnitev ustavnega zakona lahko izpeljejo še pred volitvami, če le ne bodo razpisane pred 27. majem. Kot je pojasnil, bosta za izpeljavo postopka potrebni seja ustavne komisije, ki bo začela postopek, nato izredna seja DZ-ja, ki bo to potrdila, ter nova seja komisije in DZ-ja, na katerih bi potrjevali samo dopolnitev zakona.

Matjaž Han, SD, meni, da je dopolnitev ustavnega zakona med zadevami, ki jih mora DZ narediti za to, da bi država normalno funkcionirala: "Da ne bomo naredili krize v naslednji vladi." Dodal je, da bo SD sodeloval pri sprejemanju tega zakona, ker je treba premoženje NLB-ja zavarovati.

Jernej Vrtovec z NSi-ja se pridružuje mnenju, da morajo biti v DZ-ju, zlasti kar zadeva zaščito NLB-ja, zelo operativni in "ne gledati kot politikanti na to, kaj se izplača, ampak na to, kaj je potrebno". Podobno meni poslanka Alenka Bratušek, ki opozarja, da je poleg nujne zaščite NLB-ja v tem mandatu treba izpeljati še postopke v povezavi z arbitražo.

Bo predlog za zaščito NLB-ja potrjen še v tej vladi?
Bo predlog za zaščito NLB-ja potrjen še v tej vladi?