Tudi DUTB je v prejšnjem letu šel skozi večje kadrovske menjave na vrhu. Foto: BoBo
Tudi DUTB je v prejšnjem letu šel skozi večje kadrovske menjave na vrhu. Foto: BoBo
Matej Narat, Sava
Vlada se je odločila za odplačni prenos delnic Save na SDH. Foto: MMC RTV SLO

Okrožno sodišče je novembrsko odločitev sprejelo po tem, ko so ostali Savini upniki, predlagatelji prisilne poravnave nad Savo, zahtevi DUTB-ja nasprotovali in se ji niso pridružili.

Gre za skupino, ki so jo ob začetku prisilne poravnave sestavljali Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, sklad York Global Finance Offshore, Pokojninska družba A in Skupna ter Skupna pokojninska družba.

Sodišče je na podlagi tega presodilo, da upniki, predlagatelji prisilne poravnave, niso enotni glede zahteve za prenos pooblastila za vodenje poslov na upnike. Zato je zahtevo DUTB-ja brez vsebinskega obravnavanja zaradi pomanjkanja procesne legitimacije, da predlog vloži samostojno, kot nedovoljenega zavrglo.

DUTB se je na novembrsko odločitev okrožnega sodišča pritožil, kot argument pa navedel bistvene kršitve določb postopka in zmotno uporabo materialnega prava.

"Zmotno stališče"
Višje sodišče je presodilo, da je bilo stališče okrožnega sodišča, po katerem so za prenos pooblastila za opravljanje določenih poslov dolžnika aktivno legitimirani samo vsi upniki, predlagatelji prisilne poravnave skupaj, in da je tudi prenos pooblastila za vodenje poslov dolžnika predviden za vse upnike skupno, zmotno.

Višje sodišče je ob tem navedlo določila insolvenčnega zakona, po katerih lahko zahtevo, da jih sodišče pooblasti za vodenje poslov dolžnika, vložijo tudi upniki, ki so skupno imetniki finančnih terjatev, katerih vsota presega 20 odstotkov finančnih obveznosti.

Finančne terjatve DUTB-ja presegajo 20 odstotkov vseh finančnih obveznosti Save in ker je DUTB tako kot tudi skupina upnikov okoli Gorenjske banke predlagatelj prisilne poravnave družbe, mu njegov procesni položaj po stališču višjih sodnikov dovoljuje tudi vložitev predloga za prenos pooblastila za vodenje poslov dolžnika.

Ponovno odločanje na okrožnem
Višje sodišče je tako novembrski sklep razveljavilo, okrožno sodišče pa bo moralo v ponovljenem postopku predlog DUTB-ja za prenos pooblastila za prevzem vodenja poslov Save vsebinsko obravnavati.

Sodišče je postopek prisilne poravnave nad Savo začelo septembra lani. Od lanske jeseni je sklad York Global Finance Offshore, ki je med upnike prišel z odkupom terjatev od Unicredit banke Slovenija, kupil tudi terjatve od Gorenjske banke in Raiffeisen banke, DUTB pa od banke Sparkasse. Še pomembnejši premik se je zgodil pred kratkim, potem ko je vlada kot skupščina DUTB-ja sklenila, da bo t. i. slaba banka svoje terjatve do Save in obveznice te družbe odplačno prenesla na Slovenski državni holding in Kapitalsko družbo.

Konverzija terjatev ustavljena
Argument za to je bil interes razvoja turizma, saj je ključno preostalo premoženje Save turistična družba Sava Turizem. To je hotel DUTB lani prevzeti s konverzijo terjatev v kapital, a jo je pri tem poskusu ustavilo sodišče.