Izračuni prihrankov temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo, zato bo natančna višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu posamezniku znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov - to naj bi bilo v drugi polovici novembra. Foto: BoBo
Izračuni prihrankov temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo, zato bo natančna višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu posamezniku znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov - to naj bi bilo v drugi polovici novembra. Foto: BoBo
Ob morebitni zamenjavi ponudnika v posamezni kategoriji so za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki na letni ravni 70 evrov za elektriko in 94 evrov za plin, kar je v obeh primerih več, kot znašata povprečni mesečni položnici, ob morebitni zamenjavi dobavitelja tako elektrike kot plina pa naj bi prihranek znašal 140 evrov. Foto: BoBo
Na ZPS naslovljeni tudi pozivi k javni objavi na licitaciji doseženih cen. Foto: BoBo
Ura, čas
Akcija je podaljšana tudi za zamudnike. Foto: EPA
Skupinski nakup elektrike uspel zbiti cene
ZPS porabnikom uspel prinesti prihranke pri energiji
Odziv na akcijo Zveze potrošnikov izjemen

Poročali smo o akciji Zamenjaj in prihrani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je konec avgusta začela zbirati prijave za prvi skupinski nakup energije v Sloveniji - v prvem tednu se je prijavilo 8.000 odjemalcev, končna številka pa se je 15. oktobra opolnoči, ko so končali zbiranje prijav, ustavila pri 24.168 prijavljenih odjemalcih.

Naslednji dan je sledila licitacija, na kateri je ZPS po njihovih trditvah dosegel 21 odstotkov nižjo ceno električne energije in 15 odstotkov nižjo ceno zemeljskega plina. V kategoriji elektrika je zmagalo podjetje Gen-I, v kategoriji plin podjetje Energija Plus, v kategoriji elektrika in plin pa prav tako podjetje Gen-I.

Ponudniki na licitaciji tekmovali šest ur
"Licitacije se je udeležilo veliko število ponudnikov, bili smo priča ostremu boju v vseh treh kategorijah, saj je bila ta licitacija daljša kot v drugih primerljivih akcijah - trajala je namreč več kot šest ur,"
je na novinarski konferenci pojasnila predsednica ZPS-ja Breda Kutin.

Dodala je, da so ob morebitni zamenjavi ponudnika v posamezni kategoriji za povprečno gospodinjstvo pričakovani prihranki na letni ravni 70 evrov za elektriko in 94 evrov za plin, kar je v obeh primerih več, kot znašata povprečni mesečni položnici, ob morebitni zamenjavi dobavitelja tako elektrike kot plina pa naj bi prihranek znašal 140 evrov.

"Treba je poudariti, da so ti prihranki izračunani na podlagi profila porabe povprečnega gospodinjstva, ki se je prijavilo v skupinski nakup. Pri teh je poraba elektrike sicer nekoliko višja od slovenskega povprečja, zato ocenjujemo, da gre predvsem za družine z otroki, ki imajo tudi več gospodinjskih aparatov, pri nakupu plina pa gre predvsem za gospodinjstva, ki uporabljajo plin za ogrevanje," je pojasnila Kutinova.

ZPS zato izpostavlja, da ti izračuni temeljijo na profilu povprečnega gospodinjstva, porabe pa se med seboj zelo razlikujejo, zato bo natančna višina prihranka, ki si ga potrošnik lahko obeta od zamenjave, vsakemu posamezniku znana šele, ko bo prejel oceno prihrankov - to naj bi bilo v drugi polovici novembra in takrat bo čas za odločitev, ali dejansko zamenjati dobavitelja ali ne.

Podaljšali akcijo za zamudnike
Pogodbe bodo brez vezave, brez skritih stroškov, z navzgor omejeno ceno za prihodnjih 12 mesecev in z zavezo dobavitelja, da bo pravočasno - vsaj mesec dni vnaprej - sporočil potrošnikom ceno, ki bo veljala po izteku tega obdobja, še zatrjuje Kutinova.

Čeprav je bilo že na začetku akcije objavljeno, da se potrošniki lahko prijavijo le do 15. oktobra, 16. pa bo sledila licitacija za prijavljene, na ZPS-ju pravijo, da je po zaprtju prijavne spletne strani sledil pravi naval pritožb na njihov klicni center, zato je prijava od danes naprej spet mogoča tudi za zamudnike. Sicer uradno le do zapolnitve prostih mest, vendar pa Kutinova pravi, da je prostora za več kot 40.000 potrošnikov, zato ni bojazni, da ne bi mogli pridružiti akciji, saj se po njenih besedah za dejansko zamenjavo dobavitelja glede na izkušnje iz tujine nikoli ne odločijo prav vsi prijavljeni.

Upoštevani le redni ceniki elektrike in plina
Ob začetku akcije pa so se sicer pojavila svarila, da bi prihranek potrošnikov lahko "pokvarile" visoke provizije organizatorja akcije, pa tudi opozorila na izkušnje iz tujine, ko naj bi avstrijski uporabniki privarčevali precej več, če bi se odločili za obstoječo ponudbo na trgu kot za tisto v akciji avstrijske zveze potrošnikov.

"S to akcijo uporabniki niso dobili najcenejšega ponudnika, saj so dobavitelji, ki niso zmagali na dražbi, znižali ceno za zahtevano visoko provizijo zveze potrošnikov in podjetja PrizeWize. Tako so ponudili cene, ki so bile precej ugodnejše, kot je bila cena ponudbe zveze potrošnikov po dražbi," je takrat zatrjeval Reinhold Baudisch, direktor največje spletne strani v Avstriji za primerjavo ponudnikov elektrike.

Na primerjalni spletni strani ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike Varčuj24 so tako že pred začetkom akcije pozvali ZPS, da navede, kje je mogoče preveriti ponudbe distributerjev elektrike, saj opozarjajo, da Agencija za energijo od uveljavitve novega energetskega zakona iz marca letos primerja le še osnovne ponudbe brez akcijskih in drugih posebnosti, kar je v zdajšnjem času akcij premalo za celoten pregled trga.

A kot je razvidno iz metodološkega pojasnila izračuna prihrankov, ki ga je novinarjem posredoval ZPS, so pri izračunih res upoštevane "cene iz rednih cenikov elektrike in plina, ki jih na svoji spletni strani objavlja Agencija za energijo". Pojasnjujejo pa, da so samo redni ceniki upoštevani zato, ker po podatkih ministrstva za infrastrukturo in prostor več kot 90 odstotkov potrošnikov plačuje svojo porabo elektrike v okviru rednih ponudb.

Pozivi k javni objavi na licitaciji doseženih cen
Pri Varčuj24 so se odzvali tudi na novinarsko konferenco ZPS-ja ob koncu projekta - zmotilo jih je, da so bili objavljeni samo povprečni prihranki gospodinjstev pri elektriki in zemeljskem plinu, ne pa cene zmagovalnih ponudb, zato ZPS javno pozivajo, da se te objavijo, "da se bo lahko primerjalo, ali je ta ponudba najboljša".

Pojasnjujejo, da je avstrijska zveza potrošnikov skrivanje cene utemeljevala s tem, da je tako drugim ponudnikom oteženo znižati cene pod zmagovalno ponudbo, saj ne vedo, kakšna cena je bila dosežena na licitaciji, potrošnikom pa je oteženo primerjati, ali je to res najboljša ponudba.

Zdaj objavljena cena bi dala pregled nad zmagovalno ponudbo in takojšnjo možnost znižanja cene drugih ponudnikov, ZPS pa bo konkretne izračune skupaj s ponudbo za zamenjavo dobavitelja pošiljal šele v drugi polovici novembra, s tem se drugi ponudniki ne bodo mogli dovolj hitro odzvati, potrošniki pa ne bodo mogli primerjati, ali je ponudba ZPS-ja res najboljša, so prepričani.

Drugih sodelujočih na licitaciji ZPS ne razkriva
Glede očitkov o provizijah je ZPS zatrdil, da namen provizij, ki se zaračunajo zmagovalcu dražbe, ni zaslužek, ampak pokrivanje stroškov kampanje, "ki nikakor niso nizki". Našteli so vzpostavitev tehničnih orodij za prijave, brezplačno klicno središče za uporabnike, izračune ocene prihrankov in organizacijo zamenjave ponudnikov za veliko število uporabnikov, izpeljavo dražbe in komuniciranje z javnostjo in dobavitelji. Kutinova pa je na današnji pojasnila, da provizija znaša 16 evrov pri elektriki in 18 evrov pri plinu.

Ne razkriva pa, kateri ponudniki so še sodelovali na licitaciji. "To je bil vnaprejšnji dogovor, da bomo razkrili samo zmagovalca. Nekateri se morda za udeležbo na licitaciji sploh ne bo odločili, če bi vedeli, da bomo razkrili, kdo vse je sodeloval," je pojasnjevala in ob tem zavrnila očitke o "dogovorni ekonomiji", saj vztraja, da je bila licitacija izjemno ostra. "Dogovorna ekonomija bi bila, če bi se mi vnaprej dogovorili, kdo bo zmagovalec in po kakšni ceni bomo prodajali energijo, ne pa, da so šest ur tekmovali s ceno - to je zelo daleč od dogovorne ekonomije," je zatrdila.

Skupinski nakup elektrike uspel zbiti cene
ZPS porabnikom uspel prinesti prihranke pri energiji
Odziv na akcijo Zveze potrošnikov izjemen