Ribniški Inles je poslovni izid v lanskem letu okrepil za dva odstotka glede na predlani. Foto: BoBo
Ribniški Inles je poslovni izid v lanskem letu okrepil za dva odstotka glede na predlani. Foto: BoBo

V poročilu družbe ugotavljajo, da je preteklo leto zaznamovalo dobro poslovanje v nesezonski prvi polovici leta, v drugi polovici pa je bilo poslovanje nekoliko slabše. Tako kot v preteklih letih pa so proizvodne zmogljivosti rasle hitreje kot povpraševanje, zato so za ohranitev ravni poslovanja morali krepiti trženje in iskati rezerve. Zaradi posodobitev pa v letošnjem letu ne bo načrtovanih večjih investicij.

Število zaposlenih so lani vnovič znižali, a za manj kot pretekla leta. V Inlesu so konec preteklega leta zaposlovali nekaj več kot 260 delavcev, povprečno število zaposlenih je znašalo 266. Družbo je lani zapustilo 18 ljudi, na novo so jih zaposlili 14.

Večina prodaje na tujih trgih
Obveznosti do posojilodajalcev so znižali za nekaj več kot 725.000 evrov oz. za približno petino. Sicer pa na letni ravni letos pričakujejo 21,7 milijona evrov prodaje in njeno osemodstotno rast, poslovni dobiček v znesku nekaj več kot 150.000 evrov in nekaj manj kot 80.000 evrov čistega dobička. V družbi bodo nadaljevali finančno stabilizacijo. Za nekaj manj kot 620.000 evrov nameravajo zmanjšati dolgoročno zadolženost, zmanjšali naj bi tudi obveznosti do dobaviteljev.

Med cilji so navedli pozitivno poslovanje z rastjo dobička, rast prodaje, krepitev delovne produktivnosti za od pet do 10 odstotkov letno, ohranitev oz. povečanje tržnih deležev glede na posebnosti posameznih trgov, stalne izboljšave, dvig kakovosti izdelkov in storitev ter racionalizacijo stroškov.

Inles kot največji slovenski izdelovalec in izvoznik fasadnih elementov oz. oken in vhodnih vrat večji del izdelkov izvozi v Nemčijo, Švico, Francijo, Avstrijo, države Beneluksa in Italijo. Prodajajo tudi v ZDA in Rusiji. Na zanj ključnih trgih Nemčije, Slovenije in Avstrije so lani ustvarili skoraj 85 odstotkov prodaje. Na domačem trgu so lani imeli dvoodstotni padec.