Turistična borza v Brdih. Foto: MMC RTV SLO
Turistična borza v Brdih. Foto: MMC RTV SLO

Število prihodov domačih turistov je bilo julija na letni ravni višje za 15 odstotkov, njihovih prenočitev pa za devet odstotkov, medtem ko so se prihodi tujih turistov povečali za 19 odstotkov, njihove prenočitve pa za 13 odstotkov, kažejo sveži podatki statističnega urada.

Več po gorskih občinah
Turisti so julija najpogosteje prenočili v gorskih občinah, kjer je bilo ustvarjenih 29 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Po številu prenočitev so sledile obmorske (26 odstotkov) in zdraviliške občine (22 odstotkov). V občini Ljubljana je bila ustvarjena desetina vseh prenočitev.

Na letni ravni so največjo rast števila prenočitev dosegale gorske občine, kjer je bilo število prenočitev višje za 20 odstotkov. Sledile so občina Ljubljana (14 odstotkov več prenočitev) in obmorske občine (šest odstotkov več prenočitev). V zdraviliških občinah je bilo število turističnih prenočitev približno enako kot julija lani.

V hotelih je bilo julija ustvarjenih 48 odstotkov prenočitev turistov, v kampih 24 odstotkov, v zasebnih sobah, apartmajih ter v apartmajskih in počitniških naseljih pa po šest odstotkov. V kampih se je število turističnih prenočitev glede na lanski julij povečalo za 18 odstotkov, v hotelih pa za devet odstotkov.

Velika večina turistov iz tujine
Tuji turisti so v Sloveniji julija ustvarili 68 odstotkov turističnih prenočitev. Največ je bilo Nizozemcev (11 odstotkov), sledili so Nemci (10 odstotkov), Italijani (osem odstotkov), Avstrijci in Belgijci (po sedem odstotkov).

Na letni ravni je najbolj naraslo število prenočitev turistov iz Nemčije (za 26 odstotkov več), Velike Britanije (za 20 odstotkov več), Češke (za 16 odstotkov več), Nizozemske (za pet odstotkov več) in iz Avstrije (za štiri odstotke več).