V SDH-ju ugotavljajo, da so načrti podjetja povsem nezakoniti. Foto: BoBo
V SDH-ju ugotavljajo, da so načrti podjetja povsem nezakoniti. Foto: BoBo

Postopek iskanja dolgoročnega investitorja so v SDH-ju začeli po avgustovski 2,1-milijonski dokapitalizaciji družbe, s katero sta holding in država postala 100-odstotna lastnika tovarne nogavic. V SDH-ju ob tem navajajo, da so vložili veliko naporov v vzpostavljanje stabilnega finančnega stanja družbe za nadaljnje prestrukturiranje, a kljub temu investitorjev niso prepričali.

Ker v SDH-ju ocenjujejo, da v Polzeli ni mogoče vzpostaviti pozitivnega poslovanja, so direktorico družbe Metko Horvat pozvali, naj do sredine decembra skupščini predloži poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja v skladu z določbami insolvenčne zakonodaje. Direktorica je že po oktobrskem prevzemu SDH obvestila, da je pozitivno poslovanje mogoče zagotoviti le v primeru sedmih milijonov letnih prihodkov, česar pa družba samostojno ne zmore, trenutna ocena realiziranih prihodkov je namreč 4,2 milijona evrov.

Po navedbah SDH-ja so bila dokapitalizacijska sredstva po vplačilu v celoti porabljena, velik del denarja (743.000 evrov) pa je Polzela porabila za plačilo zapadlih obveznosti do finančne uprave.

SDH ovadil nekdanjega predsednika uprave
SDH
je v prvih tednih nadzora v družbi ugotovil, da si je nekdanji predsednik uprave Polzele Marko Klemenčič, ki je v začetku oktobra nenadoma odstopil, izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od tiste, določene v pogodbi. Zaradi te kršitve so z njim po pojasnilih iz SDH-ja dosegli dogovor o sporazumni prekinitvi pogodbe, Klemenčič pa je moral družbi povrniti vsa neupravičena izplačila.

Obenem v SDH-ju ugotavljajo, da je prejšnja uprava državo o dokapitalizaciji Polzele prepričala na podlagi nerealnih poslovnih načrtov, ki jih družba sama ni bila sposobna realizirati, zato so že vložili kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Klemenčiča.