Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Z Jožefom sta se zahvalila tudi za prvorojenca Jezusa. Ko ju je zagledal starček Simeon, je prepoznal v Jezusu pričakovanega Mesijo. Tako nam pravi njegov spev, v katerem imenuje Mesijo "luč v razsvetljenje narodov".

2. februarja po cerkvah blagoslovijo sveče, ki spominjajo na Mesijo, ki je prišel, da bi odrešil človeka teme greha. Praznik Gospodovega darovanja pa imenujemo tudi svečnica. Postavljen je v zimski čas, ko pa dan že postaja daljši.

S svečnico se bomo poslovili od tradicionalnega božičnega časa. Pospravili bomo jaslice, ki so nas spomnile, da je Bog iz ljubezni do nas sam postal človek. Prvi, ki je postavil žive jaslice po zapisanem dogodku, je bil sv. Frančišek Asiški v 13. stoletju. Prvo jaslično plastiko pa je ustvaril fra Govanni di Bartolomeo v mestu Frabrianu v Italiji leta 1384. Pri nas so prve jaslice postavili jezuiti v 17. stoletju. Od takrat jih postavljamo v mnogo slovenskih domovih.

Pomembno mesto v jaslicah ima poleg Novorojenega Boga tudi Božja mati Marija. Papež Frančišek je ta teden dejal, da nam Marija potrjuje, da se vera posreduje po ženski, mamah in babicah. "Vere se ni mogoče naučiti in do nje nikoli ne dospemo s študijem. Vera je dar. Jezus si je izbral, da pride po Mariji. Tako prihaja k nam tudi vera, po ženskah."

Malo Dete, na katero smo se ozrli v jaslih, nam je prineslo luč v naše domove. Tudi če smo se vanj zazrli polni strahu, osamljenosti, so nam jaslice govorile, da je ljubezen močnejša od sovraštva. Božičnega časa nam ni oznanil sredi kratkih dnevov zdravega sveta, ampak še temačnega, v katerega je posvetila luč. Nad horizontom pa sveti zvezda tudi nam in pravi, naj sledimo svojim hrepenenjem, dokler ne dospemo do doma, kraja, kjer se bomo počutili doma.

Preroštvo upanja so med nami tisti, ki so posvetili svoje življenje Bogu. Ravno svečnico je razglasil za dan posvečenega življenja leta 1997 papež Janez Pavel II. Papež Frančišek pa je na prvo adventno nedeljo lani razglasil leto posvečenega življenja, ki bo trajalo do 2. februarja 2016. Vse tiste, ki živijo za Boga, vabi, da se s hvaležnostjo ozrejo v preteklost, z upanjem pa v prihodnost. Zdaj pa naj prebujajo nas in naš svet, prebujajo z drugačnostjo, z iskanjem duhovnega. Taki so redovnice, redovniki, 800 jih živi v 27 redovih.

V soboto so nasledniki vzgojitelja mladih sv. Janeza Boska praznovali njegov god. Že v petek so pripravili za mlade veliko prireditev na Rakovniku v Ljubljani. Italijan Janez Bosko je zgodaj izgubil očeta. Pozno se je šolal in preživljal s priložnostnim delom, zato se je zavzel za revne mlade. Leta 1859 je ustanovil v Torinu redovno družbo sv. Frančiška Saleškega, ki jo poznamo pod imenom salezijanci. Čez 13 let pa je Marija Dominika Mazzarello ustanovila za vzgojo deklet Hčere Marije Pomočnice.

V začetku 20. stoletja so prišli tudi k nam za vzgojo otrok in mladih. Njihov preventivni vzgojni model temelji na vzgoji mladih za vero v ljubeznivosti. Janez Bosko je oblikoval z mladimi vzgojno okolje oratorij, ki ga povezujejo dvorišče kot razvedrilo, dom za vzgajanje, šola za izobraževanje in cerkev za duhovno spremljanje mladih. "Eno željo imam, da bi vas mlade videl srečne tukaj na zemlji in v večnosti," je bila njegova misel.
Toda po drugi svetovni vojni je bilo salezijankam in salezijancem onemogočeno delovanje. Mnogi so bili zaprti, izgnani, 30 jih je bilo ubitih med vojno ali po njej.

Pravo pomlad pa so doživeli po letu 1990. Danes vodijo tudi župnije. Povsod so dejavni na področju vzgoje, izobraževanja, sociale, pastorale otrok, usposabljanja mladih župnijskih sodelavcev, na področju tiska. Imajo središča za mlade v Cerknici, Celju, Veržeju, Mariboru, Sevnici ... V Želimljah so odprli prvo zasebno gimnazijo. Prek projektov SKALE odhajajo že 20 let tudi k mladim na ulico. Tistim, ki so v težavah, pa pomagajo v Celju s programom PUM.

Vsako leto poteka na Rakovniku v Ljubljani Čarno jezero, na Pohorju pa Savio kamp. Prek športnih iger odkrivajo mladi vrednote in prijateljstvo. V nedeljo so s pesmijo povezali otroške zbore, ki so napolnili cerkev na Rakovniku v Ljubljani. Pa vendarle obstaja nekdo, ki mu je za mlade še kako mar!