Peter Mlakar, Studio City Foto: BoBo
Peter Mlakar, Studio City Foto: BoBo

Najbrž imamo pod tema lepima besedama v mislih ničelno toleranco do korupcije, bogatenja s kriminalnimi metodami vseh vrst, netransparentnosti pri javnem naročanju in s tem povezanih goljufij, privilegijev raznih lobijev, ropanja javnega denarja in podobno. Vendar pa je etika še nekaj več in je ukinitev omenjenih anomalij samo njena posledica.

Torej, kaj je etika? Bistvo etike je v imperativu "ravnaj tako, da postane tvoje dobro univerzalni zakon", če parafraziram velikega Kanta. Dobro mora torej veljati za vse, kar tudi nedvomno pomeni, da tvoja korist ne škoduje drugim. Zato poglejmo, kako bi se ta formula obnesla v našem gospodarstvu. Etika bi bila, da ima dobro lastnikov podjetij, torej njihov kapital ali lastništvo, enake učinke tudi na njihove delojemalce. Etika bi bila, da lastniki kapitala ob svobodnem razpolaganju z njim ne ogrožajo nelastnikov ali pa to, da svoj užitek, torej kapital ali lastništvo, z njimi delijo. Gre torej za uvedbo nekakšnega socialnega kapitalizma.

In kako to zgradbo ekonomske pravičnosti uresničiti? Za to imamo inženirje družbenega življenja, ekonomiste, pravnike, ki naj implementirajo imperativ politične volje ali moralni zakon. Kot imamo gradbene inženirje, da uresničijo arhitekturno umetnino. Kajti konec koncev gre za obliko solidarnosti kot naravne gospodarske rešitve človeka, o kateri govori ustanovitelj Mercedes-Benza, Bogoljub Daimler.