Luka Zahović je bil v teh dneh v središču slovenske (športne) javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Luka Zahović je bil v teh dneh v središču slovenske (športne) javnosti. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Zahović zadel za veliko točko Maribora

Bil je povsod. Nogometaši Maribora so prvič po 15 letih spet zaigrali v Ligi prvakov. Proti Sportingu so prikazali zelo dobro igro - predvsem so se upali in znali igrati - na koncu pa osvojili sploh prvo domačo točko v najelitnejšem evropskem tekmovanju (1:1). Zadetek je v sodnikovem dodatku prispeval Luka Zahović, ki je igral le dobrih deset minut.

Sledila je eksplozija. Intervjuji po tekmi, v katerem je bilo veliko govora o očetu in arhitektu sodobnega Maribora Zlatku Zahoviću; analize in mnenja strokovnjakov o genetiki, ki naj bi mariborski enajstici prinesla nos za gol; bil je tema športnih kvizov; portal Športni SOS ste zasuli z vprašanji o 18-letniku; na Twitterju je potrojil število sledilcev; nenazadnje, celo lektorji in slavisti so imeli kost za glodanje - kako si namreč televizijski komentator upa uporabljati besedo "majstore" ...

A vse se je začelo že v ponedeljek, ko se je beseda dotaknila reprezentančne kariere. Luka Zahović, ki je rojen na Portugalskem in ima tudi portugalsko državljanstvo, je namreč razkril: "Če bi prejel poziva obeh reprezentanc, bi zelo dobro premislil, verjetno pa bi izbral Portugalsko."

Izjava je precej razburkala nogometno javnost. Njegove delnice so po prvem evropskem golu precej zrasle. Oče Zlatko je tako v petek predstavil sinov pogled na reprezentančno prihodnost: "Vidim, da je pod velikim pritiskom, vem pa, da čuti neizmerno ljubezen tako do Slovenije kot Portugalske. Odločil se je, da v slovensko izbrano vrsto ne namerava napredovati prek mlade selekcije. Ker ve, da bo resne namene za prihodnost predstavljal le vpoklic selektorja A-reprezentance. Jasno je torej, kdo je na potezi. Sprejel pa bi vabilo v mlado portugalsko reprezentanco. Z vsem, ampak res z vsem spoštovanjem do Slovenije je Portugalska vendarle višja raven. Čeprav bi se pozneje lahko odločil tudi drugače, pa bi bila to njegova končna odločitev."

Dilema "Slovenija ali Portgalska" je hitro postala del številnih nogometnih debat. Predvsem pa je odprla več vprašanj kot odgovorov. Kako se bo odločil Luka Zahović? Je svojo odločitev (ne)hote preložil na pleča Srečka Katanca? Bi morala NZS taktično pohiteti s prvim (in s tem odločilnim) vpoklicem? Bo že zdaj dobil reprezentančni vpoklic, čeprav še ni niti član prve klubske enajsterice?

Prebral sem precej komentarjev, ki najstniku očitajo spogledovanje s Portugalsko. Zakaj le? Rojen je bil v tej državi, odraščal je z njeno kulturo in jezikom. Logično je, da se čuti povezanega z državo, v kateri je blestel njegov oče. In logično je, da je odločitev povsem njegova.

Trenutek odločitve bo precej zaznamoval njegovo prihodnost. Prepričan sem, da je najbolje, da se odloči tako, kot sam čuti, da je najbolj prav. Jasno, odločno in z odprtimi kartami. Brez nepotrebnega pritiska javnosti in zamer. Teh je bilo v zgodovini slovenskega reprezentančnega športa preveč (Zahović-Katanec, KZS-Beno Udrih in Saša Vujačić ...).

Zahović zadel za veliko točko Maribora