Svetlana Makarovič je v delu Saga o Hallgerd pobrskala po njej zelo ljubi islandski pripovedniški tradiciji ter se pognala v boj med krščanstvom in poganstvom, vzplamtelim v 10. stoletju. Njeno interpretacijo besedila bo v živo na klavirju spremljal Milko Lazar, 29. avgusta v Letnem gledališču Khislstein. Foto: Glasbe sveta
Svetlana Makarovič je v delu Saga o Hallgerd pobrskala po njej zelo ljubi islandski pripovedniški tradiciji ter se pognala v boj med krščanstvom in poganstvom, vzplamtelim v 10. stoletju. Njeno interpretacijo besedila bo v živo na klavirju spremljal Milko Lazar, 29. avgusta v Letnem gledališču Khislstein. Foto: Glasbe sveta
V duhu vseprisotne retro mode se bo zgodilo celo tekmovanje v akrobacijah na rolki. Foto: Festival Carniola
Pred polnočjo
V okviru FilmMixerja lahko ujamete ljubezensko zgodbo Jesseja in Celine, ki se odpleta in razpleta v treh filmih. Foto: Kolosej
Koncept Dvocikel prinaša zanimive priložnostne glasbene dvojice: Bernays Propaganda in Chris Eckman, ŠKM banda in Aldo Ivančič, Theremidi Orchestra in Irena Tomažin, Karmakoma in Dot ... Foto: Festival Carniola

Organizatorja festivala, ki bo tokrat že dvanajstič popestril poletno dogajanje v Kranju, sta zavod za kulturo mladih Art Center ter zavod za kulturo in turizem Carnica. Festival letos deluje povezovalno in združuje še več organizacij ter posameznikov. Celodnevno "retro" tekmovanje z rolkami na primer organizira Zavod Hude Shoezz, ki je tudi soorganizator FilmMixerja.

Neodvisna produkcija namesto Hollywooda
V okviru FilmMixerja se bodo 29. in 30. avgusta v Layerjevi hiši odvrteli kakovostni filmi najnovejše neodvisne produkcije, od igranih dp dokumentarnih, od kratkih do celovečernih (med drugim "trilogija" Richarda Linklaterja, Pred zoro, Pred sončnim zahodom in Pred polnočjo). Projekcije bo pospremilo tudi filmsko obarvano spremljevalno dogajanje; gostili bodo na primer Philipa Martina, režiserja francosko-romunskega filma Hungry Man.

Lokacije dihajo s festivalom
Sam festival Carniola je zastavljen še bistveno širše. Združuje dogodke, kot so popkoncerti, klasična glasba, folklora, otroški program in ulično gledališče. Festival sledi konceptu, da obiskovalci ob kakovostnem kulturno-umetniškem programu hkrati občudujejo kulturno dediščino starega mestnega jedra Kranja, saj imajo vsa prizorišča svojo zgodovino, pojasnjuje direktor Zavoda Carnica Selman Čorović.

Bolj zgoščen urnik
Prejšnja leta je festival potekal junija. Letos so ga organizatorji terminsko preselili na konec avgusta, njegovo vsebino, ki je doslej potekala cel mesec, pa strnili v 12 dni. Festival se bo začel z drevišnjim odprtjem ilustracij Andreje Peklar: Zlati hrib in nadaljeval z nastopom Brine Vogelnik ob spremljavi Janeza Dovča.

Poleg aktualne in avtorske domače glasbene ponudbe, ki jo bodo zastopali Jani Kovačič in Ana Pupedan, Polona Kasal, Silence, Svetlana Makarovič in Milko Lazar ter Katja Šulc, bo osrednji del festivala ponudil tri kombinacije glasbeno-filmskega paketa z glavnimi protagonisti Markom Brecljem, Brankom Završanom in Damirjem Avdićem.

Letošnji festival se bo končal z zagonom glasbenega projekta Dvocikel, pri katerem poleg Zavoda Carnica sodelujeta založba Moonlee Kreatura in KUD Kataman. Gre za koncertni cikel glasbenih rezidenc dveh glasbenih skupin, ki občinstvu s skupnim nastopom ponujajo drugačno koncertno izkušnjo.