Med izbrane projekte so se uvrstili Nacionalni filmsko-vzgojni program, Igrišče za gledališče, Mladi slovenski balet, Portal knjige na trgu, EKG+, Ansambel za sodobni ples in Nova sila sodobnega plesa. Foto: EPA
Med izbrane projekte so se uvrstili Nacionalni filmsko-vzgojni program, Igrišče za gledališče, Mladi slovenski balet, Portal knjige na trgu, EKG+, Ansambel za sodobni ples in Nova sila sodobnega plesa. Foto: EPA
V okviru projekta Portal knjige na trgu bo omogočeno zaposlovanje, usposabljanje in razvoj kompetenc mladih na področju založništva. Foto: MMC RTV SLO

Vlada v odstopu je tako sprejela sklep, da se v Načrt razvojnih programov (NRP) 2014-2017 uvrstijo Nacionalni filmsko-vzgojni program, Igrišče za gledališče, Mladi slovenski balet, Portal knjige na trgu, EKG+ in Nova sila sodobnega plesa.

Načrtovani stroški projektov so ocenjeni na okoli 1,67 milijona evrov. Ministrstvo za kulturo jih bo sofinanciralo v okviru razpoložljivih sredstev iz dodatnih pravic porabe, in sicer v znesku milijon evrov.

Filmska in gledališka vzgoja za otroke in mladino
V projektu Nacionalni filmsko-vzgojni program, kjer je upravičenec Art kino mreža Slovenije, bosta zaposlitev in strokovno usposabljanje omogočena šestim mladim kulturnim delavcem. V brezplačen filmsko-vzgojni program bo vključenih 15.000 otrok in mladih po vsej Sloveniji.

V projektu Igrišče za gledališče, kjer je upravičenec Zavod Bunker, bo omogočena zaposlitev in strokovno usposabljanje več mladim gledališkim ustvarjalcem za izvajanje kulturno-umetnostne vzgoje po šolah.

Podpora trem raznolikim plesnim projektom
V okviru Mladega slovenskega baleta, kjer je upravičenec Društvo baletnih umetnikov Slovenije, so ciljna skupina mladi brezposelni slovenski baletni plesalke in plesalci. Na podlagi avdicije jih bodo zaposlili osem.

Namen projekta EKG+, Ansambel za sodobni ples je spodbujanje zaposlovanja mladih na področju sodobnega plesa. Projekt hkrati nudi temelj za vsaj delno profesionalizacijo sodobnega plesa. Izvedena bo serija izobraževanj in usposabljanj ter praktična uporaba in nadgradnja znanj. Projekt predvideva izbor izvajalcev na avdiciji, izvajan pa bo po celotni Sloveniji in v tujini.

Projekt Nova sila slovenskega sodobnega plesa zavoda Flota izkazuje dobro vključenost predstavnikov specifičnih družbenih skupin, saj mladim nudi pogoje za redno delo. Delovanje vzpostavljene skupine je predvideno tudi po koncu projekta.

Brez knjig ne gre ...
V projektu Portal knjige na trgu Javne agencije za knjigo RS bo omogočeno zaposlovanje, usposabljanje in razvoj kompetenc mladih na področju založništva. Zaposlena bosta dva, z vzpostavitvijo in delovanjem osrednjega nacionalnega portala pa bo projekt omogočil podporo dolgoročnemu razvoju knjižnega trga, zlasti na področju informacijske in promocijske podpore.