Prado se ponaša z eno najboljših svetovnih zbirk evropske umetnosti od 12. do 19. stoletja. Foto: EPA
Prado se ponaša z eno najboljših svetovnih zbirk evropske umetnosti od 12. do 19. stoletja. Foto: EPA

naj bi po načrtih stala okoli 30 milijonov evrov.

Britanski arhitekt Norman Foster in španski arhitekt Carlos Rubia, ki sta pripravila načrte za preureditev, izredno spoštujeta in cenita že obstoječe poslopje iz 17. stoletja, zato ga bosta skrbno prilagodila potrebam sodobnega časa, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v muzeju.

Foster in Rubio nameravata odpreti južno pročelje stavbe in tako ustvariti ogromen atrij, ki bo dajal vtis, da je poslopje napol odprto. Ob tem sta ohranila zunanje balkone na pročelju. Kraljevska dvorana je edina še obstoječa stavba nekdanje palače Buen Retiro, ki jo je dal zgraditi španski kralj Filip IV. Muzej Prado jo je pridobil lani zato, da bi povečal razstavne površine.

Osnova španska kraljeva zbirka
Muzej Prado je bil odprt leta 1819 in se ponaša se z eno najboljših svetovnih zbirk evropske umetnosti, ki časovno pokriva obdobje od 12. stoletja do začetka 19. stoletja in temelji na nekdanji španski kraljevi zbirki.

Kot je povedal Foster, je počaščen, da bo lahko prispeval k povečanju muzeja. Danes 81-letni arhitekt je delal na različnih koncih sveta. Med drugim je načrtoval londonski Milenijski most ter letališči v Panami in Hongkongu. Rubio pa je leta 2014 ustanovil arhitekturni biro Rubio Architectura, ki deluje večinoma v Španiji, s posamičnimi projekti pa je segel tudi v Rusijo in Savdsko Arabijo.