Soustanovitelj KSEVT-a Miha Turšič po trinajstih dneh gladovne stavke ob podpori številnih kulturnikov nadaljuje svoj protest. V MMC-jevi spletni klepetalnici je povedal, da je zdravje trenutno še stabilno, problemi se namreč začnejo po drugem tednu gladovne stavke. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Soustanovitelj KSEVT-a Miha Turšič po trinajstih dneh gladovne stavke ob podpori številnih kulturnikov nadaljuje svoj protest. V MMC-jevi spletni klepetalnici je povedal, da je zdravje trenutno še stabilno, problemi se namreč začnejo po drugem tednu gladovne stavke. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Miha Turšič
Celotno poslovanje je bilo v skladu z zakonodajo, sredstva so bila porabljena upravičeno. "Problem je zgolj v računovodski interpretaciji, ki jo je direktorat uporabil za birokratsko manipulacijo." "Glede lastnega zaslužka lahko rečem zgolj, da je bilo do sedaj prej obratno. Prej je bil to lastni vložek kot zaslužek." Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Miha Turšič
"Kulturalizacija vesolja je del slovenske kulturne dediščine (Herman Potočnik Noordung, Tržaški konstruktivistični ambient), kontinuitete (dr. Mavretič, Edvard Zajec in številni drugi) ter ena od sodobnih kulturno-umetniških praks." Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Miha Turšič
"Seveda je bila moja odločitev velik šok za vse moje najbližje, toda mislim, da zaradi razumevanja situacije in tudi ker je zdravje še stabilno, dovolj dobro sprejemajo. Seveda pa upajo na čimprejšnji razplet, da ne bi prišlo do kakšnih nepovratnih komplikacij." Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Miha Turšič
Na vprašanje, ali bo pri stavki vztrajal za vsako ceno, tudi ko bo njegovo življenje resno ogroženo, odgovarja: "O tem se bom odločal takrat. Toda takrat se bo tudi ministrstvu iztekel mandat za rešitev nastale situacije. Če je ne bodo sposobni rešiti, se bodo moje besede o njihovem uničenju KSEVT-a potrdile kot resnične in sprenevedanja ne bo več." Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Soustanovitelj KSEVT-a z gladovno stavko v Moderni galeriji izraža nezadovoljstvo nad delovanjem ministrstva za kulturo v zadnjem letu, predvsem v odnosu do KSEVT-a in podobnih ustanov. Med drugim zahteva zvišanje proračuna za kulturo za dva odstotka, odstop vodje direktorata za ustvarjalnost na ministrstvu Biserke Močnik in preoblikovanje občinskega javnega zavoda KSEVT v funkcionalno nacionalno institucijo.
Kot pravi Turšič, bo vztrajal do izpolnitve zahtev, čeprav se je že do zdaj izkazalo, da "ministrstvo zares zadeve ne rešuje". Na vprašanje, ali bo pri stavki vztrajal za vsako ceno, tudi ko bo njegovo življenje resno ogroženo, odgovarja: "O tem se bom odločal takrat. Toda takrat se bo tudi ministrstvu iztekel mandat za rešitev nastale situacije. Če je ne bodo sposobni rešiti, se bodo moje besede o njihovem uničenju KSEVT-a potrdile kot resnične in sprenevedanja ne bo več."
KSEVT je le en primer izmed mnogih
Svoje gladovne stavke ne razume kot performans, temveč "vstop v popolno realnost". Z njo izpostavlja en vzrok, en primer in kontekst, zaradi katerega je prišlo do uničenja prav določene kulturne institucije. Jasno pa je, da je problem širši in je njegov primer le eden izmed mnogih, saj so vsi kulturniki in umetniki v zelo podobno slabem položaju.

Kljub temu se je odločil za takšno obliko protesta, kjer je sam s svojimi zahtevami. "Edina podpora, ki jo zares potrebujem, je zdravje." O podpori drugih – to mu izrekajo številni posamezniki, kulturniki in umetniška društva – ni razmišljal, ga pa ne preseneča in vsem podpornikom svetuje, da njegovo stavko vzamejo kot podporo njegovim prizadevanjem.
Stavko izvaja v repliki Tržaškega konstruktivističnega ambienta, ki je del stalne zbirke v Moderni galeriji, za katerega pravi, da "kot historični kontekst govori o etiki umetnosti napram neetičnemu delovanju oblasti".
Le stabilna institucija lahko zagotavlja odgovorno partnerstvo pri črpanju drugih sredstev
KSEVT ves čas operira z jasnimi finančnimi načrti in se ukvarja s pridobivanjem sredstev iz vseh razpoložljivih virov. Tako so na trgu do zdaj pridobili približno dvakrat več sredstev, kot so jih pridobili od države, kar jim je omogočilo izpeljati številne dejavnosti.
Pridobivajo tudi evropska sredstva in se povezujejo z vesoljskimi institucijami, a osnovni pogoj za črpanje sredstev iz različnih virov je stabilna institucija, ki zagotavlja odgovorno partnerstvo, zato dolgoročnih aktivnosti ne morejo izvajati. Pred začetkom gradnje KSEVT-a so dolgoročni načrti za financiranje obstajali, a "vmes se je zamenjalo že pet vlad in šest ministrov".
Računovodsko interpretacijo je direktorat uporabil za birokratsko manipulacijo
Na očitke o delovanju zavoda KSEVT odgovarja, da je bilo celotno poslovanje v skladu z zakonodajo in da so bila sredstva porabljena upravičeno. S poslovanjem se ukvarja računovodstvo, ki je specializirano za javne institucije. "Problem je zgolj v računovodski interpretaciji, ki jo je direktorat uporabil za birokratsko manipulacijo, da jim ne bi bilo treba še naprej financirati KSEVT-a." "Po domače je kvečjemu potekal odnos ministrstva do KSEVT-a, ker smo jim bili in očitno smo jim še, odveč."
Sporna tako ni dokumentacija, temveč "odnos ministrstva do našega delovanja, ker zavračajo dialog, manipulirajo, proizvajajo probleme ... kar se odraža tudi v zadnjih dveh tednih stavke. Jaz sem šel v stavko z etiko, oni pa moralizirajo," pravi Turšič.
In medtem ko v medijih prevladuje pisanje o odnosu med Turšičem in ministrstvom, nas je zanimal tudi dialog z občino Vitanje. Kot pravi Turšič, dialoga z občino ni, saj " obstoja KSEVT-a ne more rešiti občina, temveč zgolj država".

V podporo soustanovitelju KSEVT-a Mihi Turšiču bodo danes v Mariboru, Celju, Ljubljani in Sežani med 17. in 18. uro potekala javna branja na konkretnih in virtualnih lokacijah. Z njimi bralci - Jasmina Založnik, Saška Rakef, Petra Kapš, Andreja Džakušič, Zoran Srdič Janežić in Saška Gruden - podpirajo Turšiča in opozarjajo na nevzdržne pogoje delovanja in življenja umetnikov. Za osrednji literarni poudarek so izbrali dela Srečka Kosovela, ki se je, kritičen do slovenske kulture, ki se je "umaknila iz javnosti z mrtvim protestom v duši", zavzemal za "zmago resnice v kulturnem, humanizma v gospodarskem in pravičnosti v socialnem življenju".
Letni pregled ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar
Letni pregled ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar