Novogoriške ulice in parki, slikovita železniška postaja na meji, čezmejni trg, ki deli sosednji Gorici, in osrednji novogoriški trg so postali filmska prizorišča za dvajset mladih, ki so se udeležili petega mednarodnega Filmskega tabora mladih. Foto: Jure Batagelj
Novogoriške ulice in parki, slikovita železniška postaja na meji, čezmejni trg, ki deli sosednji Gorici, in osrednji novogoriški trg so postali filmska prizorišča za dvajset mladih, ki so se udeležili petega mednarodnega Filmskega tabora mladih. Foto: Jure Batagelj
false
Ustanovo Silvana Furlana, prvega in prezgodaj preminulega velikega ljubitelja in poznavalca filmov, režiserja in ustanovitelja Slovenske kinoteke, je ustanovila in jo vodi njegova sestra, Miranda Brataševec. Kot je povedala, je tudi Silvan Furlan v Novi Gorici in Solkanu organiziral filmske krožke za mlade. Foto: Jure Batagelj
false
Jan Devetak, udeleženec tabora iz Gorice. S prijatelji na taboru ustvarja črno-beli nemi film o treh prijateljih, s katerim bi rad sporočil, da "četudi je nekdo drugačen, je njegov svet prav toliko veljaven, kolikor je naš." Foto: Jure Batagelj
false
Mladi so polni so idej. "Kar bruhajo iz njih," pravi Miroslav Mandić, ki mladim na taboru pomaga predvsem pri pisanju in oblikovanju scenarija ter snemalne knjige. Foto: Jure Batagelj
false
Mateja Zorn, koordinatorka mentorjev na filmskem taboru. Foto: Jure Batagelj

Organizira ga Ustanova Silvana Furlana, prvega in prezgodaj preminulega velikega ljubitelja in poznavalca filmov, režiserja in ustanovitelja Slovenske kinoteke, skupaj s Kinoateljejem iz Gorice v Italiji in Multimedijskim projektom Iskrica iz Celovca.
Novogoriške ulice in parki, slikovita železniška postaja na meji, čezmejni trg, ki deli sosednji Gorici, in osrednji novogoriški trg so torej postali filmska prizorišča. Dvajset mladih oživlja gibljive slike v urbanem okolju. Prva leta so Filmski tabor pripravljali na idilični lokaciji v Goriških brdih, ki pa je bila za mlade preveč odmaknjena … Zato so se odločili za mestno filmsko kuliso.
Mladi željni filmskega znanja
Jan Devetak iz sosednje Gorice v Italiji se s filmskim ustvarjanjem ukvarja že kar nekaj let: "Vesel sem, da me je na ta Filmski tabor opozoril goriški Kinoatelje. Tu se res naučimo skupinskega dela, spoznamo profesionalne filmske ustvarjalce, ki nam nesebično postrežejo z vsem filmskim znanjem. Mentorji na taboru so odlični! Sam sem lahko še tako velik 'filmofil', toda brez profesionalne usmeritve in pomoči ne morem(z) rasti v tej 'sedmi umetnosti'."

Žan Gal Rožer iz Vrtojbe je na Filmskem taboru že drugič: "Na lanskem taboru sem se naučil predvsem to, da je film skupinsko delo. Če bi vsak gnal svoje, ne bi prišli daleč. Sicer pa ambicij v filmski industriji nimam, veseli pa me igralski poklic." Michal Ciesielka, 16-letni Poljak z bližine Krakova, je tudi prvič na filmskem taboru: "Mislim, da je tu zelo zanimivo. Že od nekdaj me veseli filmsko ustvarjanje in zdaj sem hotel videti in spoznati, kako se dela pravi film."
Tabor s pomočjo poljskega častnega konzulata
Na novogoriškem Filmskem taboru je med dvajseterico mladih kar nekaj Poljakov. Filmsko srečanje namreč že vsa leta podpira Nedjan Bratašavec, častni konzul republike Poljske v Sloveniji, ki je tudi eden od podpornikov projekta oziroma Ustanove Silvana Furlana. Na srečanju z mladimi filmskimi ustvarjalci je povedal: "Ponosen sem, da jim lahko pomagam utirati pot v filmski svet. Slovenija in Poljska sta prav v svetu sedme umetnosti zadnja leta izjemno povezani. Seveda – gre za izjemnega slovenskega režiserja Mitjo Okorna, ki mu v Sloveniji niso znali prisluhniti, na Poljskem pa je doživel svetovni uspeh. Morda imamo na tem filmskem taboru 'nove Okorne'. Mladim je treba pomagati. Predvsem pa jih moramo povezati, zato na filmski tabor vabimo mlade iz različnih okolij, da se med seboj spoznajo, začutijo, da filmsko zavibrirajo."
Ustanova Silvana Furlana gradi na mladih
Ustanovo Silvana Furlana, prvega in prezgodaj preminulega velikega ljubitelja in poznavalca filmov, režiserja in ustanovitelja Slovenske kinoteke, je ustanovila in jo vodi njegova sestra, Miranda Brataševec (soproga častnega konzula Republike Poljske): "Presrečna sem, da lahko filmsko poslanstvo mojega brata Silvana Furlana, žal tako zgodaj preminulega, prenašamo na mlade. Tudi Silvan je verjel vanje. Prav v Novi Gorici in Solkanu je organiziral filmske krožke za mlade. Bil je tako odprt, tako ustvarjalen. Na teh naših filmskih taborih se res čuti njegov duh, njegova energija. In film je čudovita vez, ki poveže mlade v ustvarjanju. Reda je današnji mladini dosegljiv vsepovsod in ves čas – tako na mobilnih telefonih kot na medmrežju. Dobesedno so mladi vsak trenutek lahko preplavljeni z gibljivimi slikami. Naš cilj pa je, da se v filmski svet, v to fikcijo, naučijo vstopati s svojimi idejami, zgodbami, z lastnimi filmskimi izdelki."
Uveljavljeni mentorji, med njimi tudi režiser Miroslav Mandić
Za dvajseterico filmskih vedoželjcev letos skrbi šest izkušenih mentorjev: Darko Sinko, Mateja Zorn, Kaja Trkman, Matjaž Ščurek, Urban Košir in Giulio de Paolis. Poseben gost pa je na tokratnem filmskem taboru znan in uveljavljen režiser Miroslav Mandić, Sarajevčan, ki zdaj živi in dela v Ljubljani. Koordinatorka mentorjev Mateja Zorn ga je povabila predvsem zato, da bi mladim pomagal v začetni fazi filmskega ustvarjanja, pri pisanju in oblikovanju scenarija ter snemalne knjige: "Posebej smo namreč želeli nadgraditi naše izobraževanje v tej prvi fazi, ko je treba ubesediti, ufilmiti idejo med glavo in srcem. Jo spremeniti v filmski scenarij." In Mandić je nad mladimi navdušen: "Medtem ko mi, starejši, z gnevom spremljamo praznjenje kinodvoran, žal pa premalo naredimo proti filmski abstinenci – je med mladimi izjemna želja po filmskem ustvarjanju. In ne le to – polni so tudi idej. Kar bruhajo iz njih …, jaz sem jih jim pomagal oblikovati v filmski jezik. Izjemno so učljivi. In ob njihovem entuziazmu je pomembno, da je film zanje tudi vse lažje dosegljiv. Ne potrebujejo več 35-milimetrskih kamer in astronomskih predračunov, zdaj lahko tehnično dober film posnamejo že z boljšim fotoaparatom."
Filmske ideje vrejo na dan …
In kakšne filmske zgodbe zanimajo mlade? Jan Devetak iz Gorice: "S prijatelji iz Italije, ki smo skupaj na taboru, bomo naredili nemi film, ki bo v črno-beli tehniki. V njem nastopajo trije nemi prijatelji. Z njihovo zgodbo bi radi povedali vsem, predvsem pa mladim, da - četudi je nekdo drugačen, je njegov svet prav toliko veljaven, kolikor je naš." Michala Ciesielko, mladega Poljaka, je očitno motivirala igralniška bleščavost Nove Gorice: "Posneli bomo film o pokru … A zakaj? Zato ker mi je zanimiv ta pojav, ta igralniško-igralski dvoboj s kartami in s soigralci."
Mladi filmarji bodo svoje kratke filme predstavili na sklepnem večeru v petek, 26. avgusta, ob 19.30 v veliki dvorani novogoriške mestne hiše. Projekcija bo javna, zato vabljeni vsi, ki vas filmsko ustvarjanje novih generacij zanima.
Filmski tabor mladih v Novi Gorici so ujele tudi filmske kamere. Prispevek si lahko ogledate v Slovenski kroniki od 10.08 minute dalje.