Plošča je bila na sinočnji dražbi v Beverly Hillsu prodana za 850.000 dolarjev (slabih 800.000 evrov). Izklicna cena je bila 300.000 dolarjev (280.000 evrov), ime kupca pa ni znano. Foto: Reuters
Plošča je bila na sinočnji dražbi v Beverly Hillsu prodana za 850.000 dolarjev (slabih 800.000 evrov). Izklicna cena je bila 300.000 dolarjev (280.000 evrov), ime kupca pa ni znano. Foto: Reuters

50-kilogramska kvadratna plošča iz belega marmorja z 61 centimetrov dolgimi stranicami je bila prodana za 850.000 dolarjev (slabih 800.000 evrov) na dražbi v Beverly Hillsu. Izklicna cena je bila 300.000 dolarjev (280.000 evrov), za dvig zneska pa sta poskrbela dva ponudnika, in sicer prek telefonskega sodelovanja pri dražbi - ime kupca pa ni znano.

Nujno na ogled javnosti
Ploščo je v prodajo dal rabin Shaul Deutsch, ustanovitelj muzeja Living Tora v Brooklynu, ob tem pa je bil postavljen pogoj, da jo mora kupec postaviti na ogled javnosti, so sporočili iz dražbene hiše. Gre za pogoj, ki so ga postavili izraelski pooblaščenci za starodavne artefakte, ki so plošči tudi podelile oznako nacionalnega zaklada Izraela. Čeprav gre za izraelski nacionalni zaklad, so oblasti dovolile izvoz v ZDA pod pogojem, da bo plošča razstavljena v javnem muzeju, in ta zahteva ostaja. "Novi lastnik je tako dolžan, da jo postavi na ogled zaradi koristi javnosti," je povedal David Michaels, vodja oddelka za starine pri Heritage Auctions.

Kamnita plošča ima izklesanih 20 vrstic v zgodnji hebrejski pisavi Samarijanov, ki so živeli v gorati Samariji na severu Jeruzalema in zaradi Jezusove prilike o dobrem Samarijanu ponesli izraz samarijana oziroma samaritana v širšo uporabo. Ocenjuje se, da je bila plošča vklesana v obdobju med 300 in 500 n. št., morda tudi pozneje - najpozneje do leta 830. Predpostavlja se še, da je stala na vhodu v sinagogo v mestu, ki je danes v zahodnem Izraelu. Sinagoga je bila najverjetneje uničena, ko so na Samarijane pritisnili Rimljani ali so jo porušili križarji v 11. stoletju.

Ena manjkajoča, ena dodana zapoved
Po uvodnem posvetilu in invokaciji je nanizanih devet zapovedi - ena je izpuščena, in sicer: "Ne izgovarjaj po nemarnem imena GOSPODA, svojega Boga, kajti GOSPOD ne bo pustil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!" Dodana pa je zapoved, ki se pripisuje samarijanski ločini.

Kamnito ploščo so odkrili leta 1913 med gradnjo železniške postaje. Najditelj, ki si jo je prisvojil, jo je vgradil kar v tla svojega dvorišča. Z leti je površino zlizala hoja in tako se je izbrisalo nekaj besed na sredini, vendar je zapis kljub temu še vedno razviden. Leta 1943 je do plošče prišel Y. Kaplan in se s sodelavci lotil raziskave. Tako je štiri leta pozneje z arheologom in poznejšim izraelskim predsednikom Jicakom Ben Zvijem opisal odkritje tega artefakta. Kaplan je leta 2000 umrl, ploščo pa je kupil rabin Deutscht po začasnem sporazumu z izraelskimi pooblaščenci za starodavne artefakte, da jo javno razstavi - kmalu po prenosu lastništva pa jo je odkupil.

Za delo z marmorjem nespecializirani graver
Pred časom so opravili analizo zapisa na plošči, ki je pokazala določene nepravilnosti, kot so na primer nekonsistenten tempo in različne linije pri nekaterih črkah. Iz tega so potegnili sklep, da graver ni bil specializiran za delo z marmorjem. Zanimivo je tudi, da so bile nekatere besede na vrhu plošče izbrisane in na novo vgravirane, kot da bi med delom prejel spremenjena navodila.