Par v templju 30 sedi skupaj na klopi, ženska pa moškega z roko objema okrog rame; njen domnevni mož in lastnik templja ima roke prekrižane na prsih v maniri boga Ozirisa. Foto: The Gebel el Silsila Project
Par v templju 30 sedi skupaj na klopi, ženska pa moškega z roko objema okrog rame; njen domnevni mož in lastnik templja ima roke prekrižane na prsih v maniri boga Ozirisa. Foto: The Gebel el Silsila Project
Obrazi štirih kipcev, najdenih v templju 31. Foto: The Gebel el Silsila Project

Srečna najdba je ekipo švedske Univerze v Lundu doletela na lokaciji Gebel el Silsila, ki je znano starodavno najdišče na območju Gornjega Egipta. Arheologi pod vodstvom Marie Nilsson in Johna Warda tam izkopavajo že od leta 2012. Čeprav templja, ki sta katalogizirana kot številki 30 in 31, zaradi potresa kazijo številne razpoke, pa so tla, stropi in stene v veliki meri ostali neporušeni, ugotavljajo poročevalci v prvem poročilu.

Med najdenimi figuricami iz peščenjaka sta tudi po dva para kipcev, posvečena lastnikom obeh svetišč. Vseh šest artefaktov datira v obdobje novega kraljestva, je potrdil Mahmud Afifi z ministrstva za antikvitete. V templju 30 sta stala kipca moškega in ženske, ki sta "veliko bolje ohranjena" od podobnih najdb v drugih bližnjih templjih. Parčka sicer zgodovinarji ne morejo identificirati: notranje stene, kjer naj bi bilo vrezano ime lastnika, so bodisi ostale prazne ali pa so bile žrtev erozije.

Moda časa: lasulje, izrazite poteze in Ozirisova drža
Par sedi skupaj na klopi, ženska pa moškega z roko objema okrog rame; njen domnevni mož in lastnik templja ima roke prekrižane na prsih v maniri boga Ozirisa. Njune obrazne poteze in celo izrezljani okrasi so prestali preizkus časa: moškega zaznamujejo "štrleča ušesa, velik nos in ustnice ter vdrte oči", kot je zapisano v poročilu; in nosi lasuljo, ki sega do ramen. Ženska, ki ima prav tako izrazite poteze, nosi tradicionalno egipčansko tridelno lasuljo.

Da je bil določen slog v tistem obdobju že standardiziran, dokazujeta lastnik templja 31 in njegova žena: imata podobne poteze in sedita v podobnem položaju. Tukajšnji napisi na zidu so ohranjeni; predstavita se kot Ruiuresti (ona) in Neferkehewe, "nadzornik tujih zemlja" in "vodja Medjaya" (regija v severnem Sudanu). Gre torej za uradnika, ki je živel v času faraona Tutmoza III. Še dva sedeča kipca verjetno predstavljata njuna otroka.

V obeh templjih so našli tudi lepo ohranjena dvignjena reliefa. Na vratih templja 30 so vrisani verski prizori, pospremljeni s posvetili božanstvom, tudi vladarici Hačepsut. V templju 31 so reliefi posvečeni lastniku: prikazujejo ga pri sprejemanju darov od njegovih otrok.

Arheološka ekipa bo izkopavanja nadaljevala na zahodnem bregu Nila, kjer je vsega skupaj 32 znanih templjev. Stroko sicer čakata še dešifriranje in prevajanje hieroglifov v templjih 30 in 31.