Fake! Izziv iskanja ponaredkov velikih umetnin je odprt do 1. avgusta, tudi prek spleta. Zmagovalec bo prejel posebno kopijo slikarske mojstrovine. Foto: Sky Arts Print Screen
Fake! Izziv iskanja ponaredkov velikih umetnin je odprt do 1. avgusta, tudi prek spleta. Zmagovalec bo prejel posebno kopijo slikarske mojstrovine. Foto: Sky Arts Print Screen
false
V manchestrski umetnostni galeriji je na ogled zbirka slik domačega slikarja L. S. Lowryja in njegovega učitelja Adoplha Vallette. Skupaj sta ustvarila številne urbane pokrajine Manchestra v svojem prepoznavnem stilu. Med njunimi slikami je tudi en ponaredek. Foto: Sky Arts Print Screen

Nekatere velike slikarske mojstrovine so zamenjane s ponaredki v šestih narodnih galerijah v Veliki Britaniji. Prevaro je s sodelovanjem galerij organizirala umetniška televizija Sky Arts, ki začenja enomesečno nacionalno tekmovanje za novo televizijsko serijo Fake! The Great Masterpiece Challenge (Ponaredek! Izziv velikih mojstrovin).

Sedem slik priznanih britanskih umetnikov iz šestih galerij so zamenjali s skrbno izdelanimi kopijami, ljudje pa so povabljeni, da svoje detektivske spretnosti preizkusijo v svetu umetnosti in izsledijo sedem ponaredkov, ki se skrivajo na stenah galerij v Cardiffu, Edinburgu, Liverpoolu, Londonu in Manchestru. Med tekmovanjem v galerijah organizirajo tudi vodstva po "sumljivih" zbirkah.

Razstave, na katerih lahko odkrijete ponaredke, so navedene, prav tako je umetniški izbor dostopen na spletni strani tekmovanja in se lahko izziva pregledovanja slik in iskanja napačnih podate tudi na daljavo.

Dobro oko in radovednost, umetnost od blizu, privlačno in kritično
Ponaredki niso takšni, da bi za njihovo odkritje zahtevali strokovno izvedenost umetnostnega zgodovinarja, potrebna pa je velika mera radovednosti in dobro oko za podrobnosti, je povedal direktor Sky Arts Phil Edgar-Jones. Izziv odkrivanja ponaredkov je zanje predvsem izziv privlačnega predstavljanja oziroma spoznavanja britanske umetnosti. S serijo želijo povedati zgodbo britanske umetnosti na privlačen način in tako, da bi spodbudili, "da si od bližje in bolj kritično pogledamo dela velikih britanskih umetnikov", pravi. Vsak del serije bo osvetlil posamezno obdobje britanske umetnosti, z intervjuji s sodobnimi umetniki, ki so pripravili kopije, in kuratorji vključenih galerij in muzejev.

Tisti, ki bodo pravilno prepoznali ponaredke, bodo imeli možnost, da se udeležijo finala televizijske serije. Zmagovalca pa čaka posebna nagrada – posebej zanj naročena kopija velike slikarske mojstrovine.

Trenutno za veliko skrivnost kopiranih mojstrovin vedo le muzejska vodstva, produkcijska skupina televizijske serije in voditeljici serije, umetnostna zgodovinarka Rose Balston in kritik ter kolumnist Giles Coren. Oddajo bodo posneli julija in avgusta, predvajali pa jo bodo šele v novem letu in šele takrat bodo javnosti tudi razkriti vsi slikarski ponaredki ter njihovi avtorji. Originalne umetnine pa se bodo na stene galerij vrnile konec avgusta.