Južnokorejska ministrica za kulturo Čo Jun Sun je po aretaciji zaradi črnega seznama ideološko spornih umetnikov odstopila. Foto: EPA
Južnokorejska ministrica za kulturo Čo Jun Sun je po aretaciji zaradi črnega seznama ideološko spornih umetnikov odstopila. Foto: EPA
Številne seznam spominja na cenzuro, ki je v Južni Koreji vladala med 60. in 80. leti preteklega stoletja. Foto: Reuters

Nekdanji ministrici, ki je bila po izbruhu afere prisiljena odstopiti, je sodišče prisodilo pogojno kazen.

Kim Ki Čun je bil obsojen, ker je vodil sestavljanje omenjenega seznama in skrbel za njegovo dosledno upoštevanje. Številni umetniki na črnem seznamu, med njimi filmarji, literati in slikarji, so podprli opozicijske stranke ali pa kritizirali oziroma se s satiro lotili administracije južnokorejske predsednice Park Gen Hje. Posledično jim je vlada odtegnila denarno podporo za njihove projekte, prav tako naj bi bili pod nadzorom oblasti.


Na seznamu sta se denimo znašla tudi lanska dobitnica mednarodnega bookerja Han Kang, avtorica odmevnega romana The Vegetarian, in režiser Park Čan Vuk, ki je za kultni film Stari leta 2004 prejel veliko nagrado žirije v Cannesu ter številne druge nagrade.

"Izključitev je predstavljala resno kršitev ustavne zaščite pred diskriminacijo pri kulturnih dejavnostih," so sporočili s sodišča.

Predsednica ima še veliko večje težave, kot je seznam
Maja pa se je v Južni Koreji začelo sojenje odstavljeni južnokorejski predsednici Park Gen Hje zaradi korupcijskega škandala. Tožilstvo ji očita podkupovanje, izsiljevanje, zlorabo oblasti in izdajo državnih skrivnosti. Obtožena je bila tudi sostorilstva pri ustvarjanju črnega seznama, čeprav sama trdi, da ni vedela za njegov obstoj.

Ministrica nedolžna, vsega kriv njen podrejeni?
Kim Ki Čun in nekdanja ministrica za kulturo Čo Jun Sun sta bila aretirana januarja. Sodišče je sicer odločilo, da ministrica ni kriva ustvarjanja črnega seznama, obsojena pa je bila zaradi krive prisege.