Portretiranec se med brskanjem po osebnem arhivu spominja svojega otroštva, bolj divjih let in se pogovarja z 'duhovi' iz preteklosti, denimo Warrenom Ellisom, Rayem Winstonom, Blixo Bargeldom in Kylie Minogue. Foto: Liffe
Portretiranec se med brskanjem po osebnem arhivu spominja svojega otroštva, bolj divjih let in se pogovarja z 'duhovi' iz preteklosti, denimo Warrenom Ellisom, Rayem Winstonom, Blixo Bargeldom in Kylie Minogue. Foto: Liffe

Ta dan je hkrati bolj in manj resničen, bolj in manj zanimiv kot moj dejanski dan – odvisno, kako gledaš.

Nick Cave
20.000 let na Zemlji
Po skupnih časih popeljejo tudi gostujoči intervjuvanci, ki se naključno pojavljajo in izginjajo na zadnjih sedežih jaguarja, s katerim se Cave vozi po Brightonu. Foto: Liffe
Film bo v mali dvorani Kinodvora predvidoma na sporedu do sredine februarja.
Film bo v mali dvorani Kinodvora predvidoma na sporedu do sredine februarja. Foto: Liffe

"Zanimalo naju je, na kakšen način se odločimo preživeti svoj čas na Zemlji, kaj nas dela takšne, kakršni smo, in kako lahko postanemo človek, kakršen želimo biti," pravita režiserja in soscenarista filma Iain Forsyth in Jane Pollard.


Vabljeni k branju recenzije filma:
20.000 dni na Zemlji


"Nick je že več kot trideset let mojstrski pripovedovalec zgodb, ki prepleta resnice in neresnice, predeluje mite in ustvarja sodobne legende. Zvesta sva hotela ostati duhu Nickove zgodbe in ne dejstvom. Resnica ni pomembna,"
je bilo izhodišče, na katero so se režiserja in Cave naslonili pri snemanju filma. Premierno ga bodo v ljubljanskem Kinodvoru predvajali danes ob 21.00, po projekciji pa bodo napovedovalci Radia Študent prebirali Cavove prozne odlomke in njegovo poezijo.

Kjer se fikcija sreča z resničnim
Naslov filma izhaja iz Cavovih lastnih izračunov, koliko časa je preživel od rojstva do začetka snemanja petnajstega studijskega albuma Push The Sky Away. Film je nekakšna zmes fikcije in resničnosti. Ravno v tem je njegova lepota, pravi portretiranec. "S pomočjo fikcije smo se približali resnici in film v bistvu govori o tem. Pod vprašaj postavlja pomen resničnega sveta v nasprotju z izmišljenim oziroma skuša najti prostor, kjer se ta dva svetova srečata. Iz teh umetno ustvarjenih trenutkov je nastalo nekaj zelo surovega in razsvetljujočega," pravi Cave. Ustvarjalni proces hkrati je in ni skrivnosten, nadaljuje. "Po eni strani pomeni preprosto sedeti in delati. Po drugi strani pa ima v sebi nekaj magičnega." Temu izhodišču o sledili med snemanjem te več kot običajne biografije, ki povsem razgali subjekt, saj ima film v sebi, je prepričan Nick Cave, nekaj čudovito prebrisanega.

Bolj kot biografski portret je 20.000 dni na Zemlji treba razumeti kot novodobni film noir, psihološko dramo o umetniku, ki razmišlja o samem sebi, je v MMC-jevi recenziji filma zapisala Ana Jurc. "Ni treba biti goreč oboževalec Nicka Cava in poznati celotnega njegovega opusa, da lahko ceniš, kar ponuja 20.000 dni na Zemlji - vseeno pa kritičnega pogleda od filma ne pričakujte: Forsyth in Pollardova k tematiki pristopata malodane s pozicije idolatrije, prepričana vernika, ki tudi skeptike postopoma zvabita v svoj Cavu posvečeni tempeljček."

Žvečilni gumi Nine Simone ali kaj hranite v svojih omarah
Film bo v Kinodvoru na sporedu še kot nedeljska matineja 11. januarja. V sklopu Jutranjice z Nickom Caveom bo Kinodvorovo kavarno uro pred in po projekciji v sodelovanju z Jazz & Blues Ploščarno zapolnila njegova redka glasba. Cavove oboževalce vabijo, da se jim pridružijo tudi v nedeljo in s seboj prinesejo s Cavom povezane spominske predmete, ki bi jih morebiti želeli zamenjati, prodati ali samo pokazati. Druženje se navezuje na projekt Museum of Important Shit, ki ga je navdahnil pripetljaj, ko je Cavov prijatelj nekoč shranil žvečilni gumi Nine Simone. V Kinodvoru bodo predmete ali njihove fotografije zbirali vse leto in jih decembra predstavili na razstavi.

Film bo od danes na ogled tudi v Zagorju, po 9. januarju pa še v Celju, Slovenj Gradcu, Domžalah, Velenju, Izoli, Krškem, Radovljici in Sežani.

Ta dan je hkrati bolj in manj resničen, bolj in manj zanimiv kot moj dejanski dan – odvisno, kako gledaš.

Nick Cave