Festival bo jutri odprl film bratov Coen Hail, Caesar!. Oskarjevca bosta Berlinale začela drugič v zadnjih nekaj letih. Leta 1998 sta na Berlinalu sodelovala s filmom Veliki Lebowski, leta 2011 pa sta kolute zagnala z vesternom Pravi pogum. Foto: Promocijsko gradivo
Festival bo jutri odprl film bratov Coen Hail, Caesar!. Oskarjevca bosta Berlinale začela drugič v zadnjih nekaj letih. Leta 1998 sta na Berlinalu sodelovala s filmom Veliki Lebowski, leta 2011 pa sta kolute zagnala z vesternom Pravi pogum. Foto: Promocijsko gradivo
Miles Ahead
Miles Ahead je film o Milesu Davisu, eni redkih glasbenih ikon, ki še ni prejela dostojnega biografskega filma.
Where to Invade Next
Slovenci bomo na Berlinalu končno dobili odgovor, v kakšni luči je Michael Moore v svojem novem filmu predstavil našo državo. Foto: Toronto Film Festival
Od ameriške produkcije bo v ospredju ameriški znanstveno-fantastični triler Midnight Special o 8-letnem dečku z nadnaravnimi sposobnostmi.
Od ameriške produkcije bo v ospredju ameriški znanstvenofantastični triler Midnight Special o 8-letnem dečku z nadnaravnimi sposobnostmi. Foto: Promocijsko gradivo
A Lullaby to the Sorrowful Mystery
Obiskovalci letošnjega festivala bodo lahko videli najdaljši tekmovalni film v njegovi zgodovini. Gre za osemurni film z angleškim naslovom A Lullaby to the Sorrowful Mystery filipinskega režiserja Lava Diaza, ki pripoveduje o boju svoje domovine proti španskim kolonizatorjem ob koncu 19. stoletja.
Berlinale
Do 21. februarja bodo na festivalu vsega skupaj predstavili 434 filmov z vseh koncev sveta. Foto: EPA

Na 66. izdaji festivala, ki vrata odpira jutri, se za zlate medvede poteguje 18. del. Mi pa predstavljamo tistih devet filmov in miniserijo, ki bodo zagotovo zaznamovali letošnji Berlinale in poznejšo kinematografsko ponudbo pri nas.

1. Hail, Caesar (evropska premiera)
Ali je predvidljivo, če otvoritveni film festivala okličemo tudi za najtežje pričakovanega? Verjetno res, a kadar to mesto zasede nov film bratov Coen, druge izbire pravzaprav ni. Ameriška režiserja sta komični "film v filmu" snovala več kot desetletje, v skladu s svojim renomejem pa jima je uspelo k filmu privabiti igralske zvezde, kot so George Clooney, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum, Christopher Lambert, Dolph Lundgren in Michael Gambon. Film 25. februarja že prihaja na slovenska platna.

2. Miles Ahead (evropska premiera)
Ameriški igralec Don Cheadle (Usodna nesreča, Hotel Ruanda, Iron Man) je po dolgih letih igralske kariere zdaj prvič stopil tudi izza kamere in s svojim prvencem ponuja film o Milesu Davisu, eni redkih glasbenih ikon, ki še ni prejela dostojnega biografskega filma. Cheadle se je kar sam vživel v glasbenikovo kožo, igralsko zasedbo pa dopolnjujeta Ewan McGregor in Keith Stanfield.

3. Where To Invade Next (evropska premiera)
Slovenci bomo na Berlinalu končno dobili odgovor, v kakšni luči je Michael Moore v svojem novem filmu predstavil našo državo. Spomnimo: ameriški režiser je bil aprila lani v Ljubljani, kjer je snemal gradivo za svoj takrat še neimenovani dokumentarec, ob tej priložnosti pa je obiskal tudi predsednika Pahorja, ki se prav tako pojavi v filmu.

4. The Night Manager (svetovna premiera)
Na Berlinalu se vse bolj uveljavlja tudi posebna sekcija, namenjena premieram novih televizijskih serij. Tam bodo denimo predstavili uvod v drugo sezono serije Better Call Saul, še obetavneje pa zvenita prvi dve epizodi miniserije The Night Manager. Gre za sodobno adaptacijo vohunskega romana Johna le Carréja, v kateri si nasproti stojita Tom Hiddleston in Hugh Laurie. Režisersko krmilo je prevzela danska cineastka Susanne Bier. Serija na slovenske zaslone prihaja takoj po festivalu, v ponedeljek, 22. februarja.

5. Kollektivet/The Commune (mednarodna premiera)
Med znanimi avtorji evropskega artfilma najtežje pričakujemo nov film danskega režiserja Thomasa Vinterberga, saj bo z njim postalo jasno, ali bo Dancu uspelo nadaljevati visok kakovostni ritem, ki ga je po vrnitvi na sceno uprizoril s filmi Submarino (2010), Lov (2012) in Daleč od ponorelega sveta (2015). Po drugi strani se bo Vinterberg morda po dolgem času spet vrnil bližje slogu gibanja Dogme 95, zanimivo pa bo videti, kako se njegov film o komunah v 70. letih razlikuje od Moodysonove Skupnosti (2000).

6. Kate Plays Christine (evropska premiera)
Pravkar končani festival v Sundanceu je postregel kar z dvema filmoma o Christine Chubbuck, ameriški novinarki, ki je leta 1974 storila samomor pred televizijskimi kamerami. Oba izdelka sta prejela zelo pozitivne kritike: na eni strani Christine, igrana ekranizacija omenjenih dogodkov z Rebecco Hall v glavni vlogi, na drugi strani pa dokumentarna različica zgodbe, naslovljena Kate Plays Christine. Zadnja se bo po Sundanceu predstavila še v Berlinu.

7. Midnight Special (svetovna premiera)
Izmed ameriških hollywoodskih filmov bo v ospredju ameriški znanstvenofantastični triler Midnight Special o 8-letnem dečku (Jaeden Liberher) z nadnaravnimi sposobnostmi. Pod film je podpisan Jeff Nichols (Zaklonišče, Mud), v njem pa igrajo Michael Shannon, Adam Driver, Kirsten Dunst, Joel Edgerton in Sam Shepard.

8. Genius (svetovna premiera)
Britansko-ameriško sodelovanje po navadi ponudi zadovoljivo kombinacijo kakovosti in visoke produkcijske vrednosti. Tako bi moralo biti tudi pri filmu Genius o slovitem literarnem uredniku Maxu Perkinsu, ki je v času svojega življenja bedel nad delom Ernesta Hemingwaya, F. Scotta Fitzgeralda in Thomasa Wolfa. V njegove čevlje bo stopil Colin Firth, družbo mu bodo delali še Jude Law, Nicole Kidman, Dominic West, Laura Linney, Guy Pearce in Vanessa Kirby.

9. Zero Days (svetovna premiera)
Mogul ameriškega dokumentarnega filma Alex Gibney bo po notoričnem dokumentarcu Očiščenje: Scientologija in okovi vere (2015) obdelal še eno perečo družbeno temo: spletno vohunjenje in nadzorovanje. Sredstva za film so sprva zbirali prek Kickstarterja, Gibney pa je pozneje prepoznal potencial projekta in ga vzel pod svoje okrilje, kjer bo morda postal eden bolj odmevnih dokumentarcev letošnjega leta.

10. A Lullaby to the Sorrowful Mystery (svetovna premiera)
Za konec pa še film za ljubitelje artfilma v najpristnejši obliki. Filipinski režiser Lav Diaz že desetletje in pol velja za enega izmed glavnih zastavonošev počasnega oz. kontemplativnega filma, ki dandanes tvori že kar samostojen žanr. Diazovi filmi so notorični po svoji dolžini, tudi tokratni ni izjema. A Lullaby to the Sorrowful Mystery bo ponudil osem ur meditativne filmske izkušnje. Natančneje: organizatorji bodo s projekcijo začeli ob pol desetih zjutraj in bo trajala do pol sedmih zvečer, vključno s 60-minutnim premorom na polovici filma.

Matic Majcen



Hail, Caesar



Miles Ahead

Where To Invade Next

The Night Manager

Kollektivet / The Commune

Kate Plays Christine

Midnight Special