Projekt je med drugim ogrozil spor glede financ, ki se je vnel med režiserjem in studiem New Line. Cary Fukunaga se je zato od filma poslovil, studio ga je zamenjal z drugim režiserjem. Foto: IMDb
Projekt je med drugim ogrozil spor glede financ, ki se je vnel med režiserjem in studiem New Line. Cary Fukunaga se je zato od filma poslovil, studio ga je zamenjal z drugim režiserjem. Foto: IMDb
Pennywise
V nočnih morah generacije, ki si je ogledala miniserijo Tisto v zgodnjih 90., zlobni klovn živi v podobi Tima Curryja. Foto: YouTube
Tisto
"Hlače so kratke, jopič ima visok pas in vse skupaj je zelo tesno. Zaradi vsega tega je lik bolj podoben otroku." Foto: IMDb

Še pred kratkim smo poročali, da se bo z vlogo utelešenega zla, grozljivega klovna Pennywisa, spopadel 25-letni Bill Skarsgård. In če smo se na tihem bali, da bo nakaza z nabrušenimi zobmi, kakršne se spominjamo iz TV-nadaljevanke iz devetdesetih, v prenosu na veliko platno doživela "pomehkuženje" v imenu nižje cenzorske oznake, je bila skrb odveč: prva uradna fotografija iz filma dokazuje, da je Pennywise še vedno videti, kot da je ušel iz kake more.

Film bo režiral Andy Muschietti (morda ga poznate po grozljivki Mama), ki je okrog sebe zbral igralsko zasedbo z vzhajajočimi zvezdami Jaedenom Lieberherjem, Jackom Dylanom Grazerjem in Finnom Wolfhardom (iz serije Stranger Things) na čelu.

Učili se bodo od uspeha Stranger Things
In če že omenjamo serijo, o kateri trenutno vsi govorijo: Netflixovo uspešnico Stranger Things sta si zamislila brata Matt in Ross Duffer, potem ko je studio zavrnil njuno vizijo za priredbo Tistega. Ironija je seveda v tem, da Muschietti zdaj pravi, da ga navdihuje prav serija Stranger Things, še posebej to, kako uspe prikazati prijateljstva otrok, ki se morajo spopasti z neimenovano grozo v svojem majhnem mestu.

Nič kaj shakespearjanski naborki
O novi-stari opravi morilskega klovna je kostumografinja Janie Bryant za revijo Entertainment Weekly, ki je fotografijo tudi prva objavila, povedala: "Tej tehniki delanj naborkov pravimo naborki fortuny in so v resnici drugačni od tistih, ki bi jih nosili v elizabetinski dobi. Bolj organski, prosojni so. Učinek je tako bolj hudomušen, plahutajoč. Ne gre za neposreden prevod ovratnikov, ki so bili priljubljeni v elizabetinski dobi." Kostum se ji zdi "skoraj primeren za lutko". "Hlače so kratke, jopič ima visok pas in vse skupaj je zelo tesno. Zaradi vsega tega je lik bolj podoben otroku."

"Tako ekstremen lik je. Nehuman," je o Pennywisu pred časom razmišljal Skarsgård. "Celo več kot sociopat je, ker ni niti človeško bitje. Niti klovn ni. Igram samo eno od njegovih utelešenj. ... Res mu je všeč oblika klovna Pennywisa, uživa v igri in lovu. Kar se zdi tej zli sili smešno, seveda ni smešno nikomur drugemu. Ampak njemu se zdi duhovito."

Prišlo je iz kanalizacije
Roman Tisto (It) je kmalu po izdaji leta 1986 postal silna uspešnica. Gre za zgodbo o skupinici sedmih otrok iz Maina (praktično vsi Kingovi romani se dogajajo tam), ki jih ogroža Tisto, stvor, ki pooseblja čisto zlo. Priplazi se iz kanalizacije in se lahko spremeni v najhujšo otroško moro; po navadi si izbere obliko krvoločnega klovna Pennywisa.

Skoraj 30 let pozneje, torej v drugem filmu, se stvor vrne, a zdaj že odrasla družba nekdanjih Zgub (The Loser Club, kot so si rekli), ki si je takrat obljubila, da se bodo proti Tistemu spopadli skupaj, če se kdaj vrne, se le bežno spominja doživetij iz otroštva. V romanu je zgodba postavljena najprej v leto 1958 in nato 1985. Ekipa se je ob najavi projekta izrecno pohvalila, da so za svoj scenarij dobili pečat Kingovega odobravanja, kar se jim zdi ključnega pomena.

Karte so se popolnoma premešale
Prva poročila iz Hollywooda so navajala, da bo film režiral Cary Fukunaga, mož, ki je "zakrivil" noro uspešno prvo sezono serije Pravi detektiv; takrat je bil za vlogo Pennywisa v igri še Will Poulter (Povratnik).

Če bo šlo vse po načrtih, bo film v kinematografih septembra 2017.