Čeprav Trevor Noah na področju komedije še nima zelo dolge kilometrine, je bil v rodni Južni Afriki precej uspešen, preden se je podal v Ameriko. Foto: Reuters / Comedy Central
Čeprav Trevor Noah na področju komedije še nima zelo dolge kilometrine, je bil v rodni Južni Afriki precej uspešen, preden se je podal v Ameriko. Foto: Reuters / Comedy Central
Odziv večine tviterašev: "Kdo?" Foto: Twitter
Stewart je svojo oddajo zasnoval kot parodijo kabelskih novičarskih programov, v kateri nastopajo "dopisniki", ki komično razložijo bistvo dnevnega političnega dogajanja. Večina teh dopisnikov je potem naredila izjemno uspešno samostojno kariero. Foto: AP

Trevor Noah, ki je kot avtor prispevkov za The Daily Show za Comedy Central začel delati oktobra lani; kot Južnoafričan mešane rase je nastavil zrcalo ameriškim predsodkom do Afrike. ("Nikoli si nisem mislil, da se bom v Ameriki bolj bal policije kot v Južni Afriki. Skoraj malo nostalgičen sem po dobrih starih časih doma.") Zdaj bo povišan na voditeljsko mesto vsakodnevnih večernih satiričnih poročil, je potrdila televizijska mreža. Zamenjavo so našli v manj kot dveh mesecih po tem, ko je 52-letni Stewart, ki je oddajo v zadnjih 16 letih spremenil v glavni vir na področju satirične interpretacije dnevnih novic, najavil svoje slovo.

Noah, ki je trenutno na turneji v Dubaju, je za The New York Times že komentiral, da ga čaka izjemna priložnost in seveda velik izziv. "Prvih nekaj ur sploh ne moreš verjeti. Potreboval bi močno pijačo, ampak na žalost si v deželi, kjer ne moreš dobiti alkohola."

Stewartovo podporo ima
Kaj lahko torej razberemo iz odločitve Comedy Centrala, ki na precej vidno mesto postavlja Američanom praktično popolnoma neznan obraz? Morda obljubo piša svežega vetra in vitalnosti. Noah ima tudi Stewartovo podporo. "Vesel sem za oddajo in za Trevorja," je komentiral. "Izjemen komik je in talentiran človek, s katerim smo radi sodelovali." Stewart (v šali?) dodaja še, da "se bo mogoče vrnil v oddajo kot dopisnik, samo zato, da bo lahko del novega šova".

Zakaj ne končno ženska?
V javnosti so se sicer ob razkritju Noahovega imena že oglasili prvi dvomljivci, češ da je novi voditelj premalo znan in premalo profiliran, pa tudi, da so pri Comedy Centralu zamudili odlično priložnost, da "fantovski klub" večernih pogovornih oddaj razbijejo z uvedbo kake ženske voditeljice.

Predsednica Comedy Centrala Michele Ganeless se je na to že odzvala: "Intervjuvali smo ženske. Intervjuvali smo moške. Trevor je bil pač najboljša oseba za to službo." In še: "Nismo upali, da bomo našli novega Jona Stewarta - novega Jona Stewarta ni. Zato smo si zadali cilj, poiskati nekoga, ki bo vznemirljiv, nov in drugačen."

Noah je že leta 2013 v Late Showu z Davidom Lettermanom poudaril, da ne vidi rad, da se ga napoveduje kot "komika iz Afrike", kot da zastopa celotno celino. "Po navadi to povedo, kot da bo na oder pridirjal tip, zavit v leopardjo kožo."

Sicer se je Trevor rodil materi, pripadnici ljudstva Xhosa, in očetu, ki je doma iz Švice (njun zakon je bil v času apartheida nezakonit), odraščal je v Sowetu. "Moja mati je morala biti zelo skrivnostna okrog tega, kdo je oče njenega otroka. Ni ga smela napisati na moj rojstni list." S stand-up komedijo se je začel ukvarjati v dvajsetih, čeprav je, po lastnih besedah, "odraščal v veri, da je govorjenje o čemer koli brez dlake na jeziku izdaja, če nisi belec". V svoji stroki je začel izstopati kot svetovljan, ki tekoče govori šest jezikov. Po ZDA je veliko nastopal med letoma 2010 in 2012, ko ga je opazil Stewart.