Cela vrsta skladb iz muzikala se je zapisala med himne protivojnega gibanja. Foto: Promocijsko gradivo
Cela vrsta skladb iz muzikala se je zapisala med himne protivojnega gibanja. Foto: Promocijsko gradivo
Lasje
Lasje bodo na sporedu nocoj ob 23.10 na 1. programu TV Slovenija. Foto: Promocijsko gradivo

Film, ki je bil nominiran za cezarja in zlati globus za najboljši film, osvoji in razoroži z doživetimi plesnimi in glasbenimi točkami. Priljubljena družbeno angažirana zgodba je v kinodvorane prinesla glasbene uspešnice, kot so Let the Sunshine In, Aquarius in Good Morning Starshine.

Zgodba pripoveduje o naivnem mladeniču Claudu, ki v prizadevanju izpolnitve želja staršev in ameriške vojne ideologije z družinskega ranča v Oklahomi odpotuje v New York, kjer naj bi se pridružil vojakom na poti v Vietnam. Načrte mu prekriža skupina hipijev, ki se s svojevrstnim načinom življenja in upiranjem prevladujočim družbenim normam borijo proti vojni in represivni kulturi svojih staršev.

Claude naveže razsvetljujoče prijateljstvo z Bergerjem, ki ga vpelje v kontrakulturo, in se zaljubi v Sheilo, nežno lepotico iz premožne newyorške družine. Hipiji sčasoma razorožijo napetega Clauda in mu pričarajo občutek svobode: v nekem trenutku ga sproščeni svet glasbe, plesa in psihedeličnih doživetij posrka vase. Skupinsko utopijo pa prekine Claudov vpoklic v Vietnam.


Nocoj na prvem programu

Začetek muzikala sega v leto 1968, ko so ga prvič uprizorili na Broadwayu, režiser nagrajenih klasik Amadeus in Let nad kukavičjim gnezdom pa ga je po scenariju Geroma Ragnija in Jamesa Rada ekraniziral leta 1979. V filmu med drugim nastopajo John Savage, Treat Williams in Beverly D'Angelo, Annie Golden, klasiko pa sste si lahko (znova) ogledali na 1. programu TV Slovenija.