Beastie Boys so o igralcu repali na svojem antologijskem albumu Licensed to Ill (1986): “I got a girl in the castle and one in the pagoda / You know I got rhymes like Abe Vigoda.” Foto: Reuters
Beastie Boys so o igralcu repali na svojem antologijskem albumu Licensed to Ill (1986): “I got a girl in the castle and one in the pagoda / You know I got rhymes like Abe Vigoda.” Foto: Reuters

Nisem tipičen mafijski karakter. Igralec sem, ki je vse življenje preživel v gledališču. Ampak Francis mi je rekel: 'Mafijcev nočem prikazati kot gangsterje in robavse, temveč kot rimsko aristokracijo.'

Abe Vigoda
Boter
Abe Vigoda je rad poudaril, da mu je vloga v Botru spremenila življenje. Foto: Reuters
Abe Vigoda
"Ko sem bil mlad, so mi dopovedovali, da mi mora uspeti, dokler sem še v mladih letih. Pozneje se je to izkazalo za mit. Leta izkušenj so mi pokazala, da te lahko uspeh doleti pri kateri koli starosti, če le verjameš v to, kar počneš." Foto: Reuters

Igralčeva hčerka, Carol Vigoda Fuchs, je za tiskovne agencije potrdila, da se je njen oče poslovil v spanju, mirno in na svojem domu. Umrl je od starosti: "Ta človek ni bil bolan niti dneva svojega življenja," je izjavila Carol.

"Povej Miku, da je šlo samo za posel"
Vigoda je kot bolj ali manj neznan igralec rutinsko dobival stranske vloge v newyorških gledališčih in na televiziji, dokler mu ni sreča prišla naproti v podobi Francisa Forda Coppole, ki ga je izbral za vlogo v kultnem prvem delu Botra (1972). Vigoda je bil v film Sal Tessio, star prijatelj Vita Corleoneja (Marlon Brando), ki spletkari, kako bi po Vitovi smrti naročil umor njegovega sina Michaela (Al Pacino) in se zavihtel na čelo družine. Toda Michael seveda pravilno dešifrira Salovo ponudbo "mirovnega shoda" mafijskih družin: spremljevalci, za katere je Sal mislil, da ga peljejo na sestanek, so v resnici njegovi krvniki.

"Povej Miku, da je šlo samo za posel," zamrmra Sal consiglieriju Tomu Hagenu (Robert Duvall), ko ga odvedejo v smrt. "Vedno mi je bil pri srcu."

Silni uspeh Botra in njegovega nadaljevanja (v njem je nastopil v spominskem preblisku) je Abejev stas in glas (če že ne njegovega imena) naredil širše prepoznavno pojavo: vloge so začele prihajati pogosteje, še posebej seveda vloge negativcev.

Dolg jezik mu je prinesel najslavnejšo vlogo
Še več Američanov pa se bo igralca v resnici spominjalo po komični vlogi: med letoma 1975 in 1982 je s Halom Lindenom nastopal v nadaljevanki Barney Miller. Novinarjem je v intervjujih rad pripovedoval, kako je dobil vlogo detektiva Fisha. Kot velik ljubitelj rekreacije je nekega dne ravno kočeval svoj osemkilometrski tek, ko ga je agent poklical, naj se takoj zglasi pri Dannyju Arnoldu, producentu nove serije o policijski postaji.

Producent je na sestanku pripomnil, da je igralec videti utrujen, in Vigoda mu je povedal o svojem teku. "V resnici ste videti, kot da imate hemeroide," je še pribil Arnold. "Pa kaj ste - zdravnik ali producent?" se ni dal Vigoda in takoj dobil vlogo.

V resnici je bil "detektiv Fish" glavni razlog za tolikšno priljubljenost serije. "Ne samo, da je bil videti neverjetno, tudi govoril in vedel se je, kot da bi bil lahko vsak dih njegov poslednji," povzema Vodnik po prime time in kabelskih televizijskih serijah. "Fish je bil nenehno na pragu upokojitve, in njegov najtemnejši trenutek je nastopil, kadar se je na postaji pokvarilo stranišče."

Vigoda je bil redni gost serije Barney Miller do leta 1977, potem pa je njegov lik dobil lastno serijo, v kateri so gledalci spoznali tudi njegovo zasebno življenje; obdržala se je sezono in pol. Vigoda se je kot gost pojavljal tudi v izvirni nadaljevanki, dokler ni zaradi nesoglasij okrog honorarja dal odpovedi.

Obdržal se je kot priljubljen karakterni igealec, med drugim je nastopil v filmih Cannonball Run II, North, Glej kdo se oglaša (1989), Sugar Hill (1993), Underworld (1996) in Joe proti vulkanu (1990). Ena od njegovih zadnjih vlog je bila v reklami za Snickers, ki so jo leta 2010 predvajali v oglasih med Super Bowlom in v kateri je nastopila tudi Betty White.

Zaradi podobnosti z legendarnim Borisom Karloffom, ki je imel vlogo v štiridesetih letih 20. stoletja, je leta 1986 dobil vlogo v newyorški postavitvi predstave Arzenik in stare čipke.

Časi, ko se govoric o smrti ni dalo zanikati na Twitterju
Leta 1982, ko je revija People objavila novico o igralčevi smrti, se je zdelo, da je Vigodova plodna kariera pri koncu. Še kako živi Vigoda se je odzval s humorjem: v reviji Variety je zakupil oglas in objavil fotografijo sebe, kako sedi v krsti s "sporno" številko revije v rokah.

Njegova smrt je tako postala nekakšna interna šala v Hollywoodu. "Ničesar ne morem reči o Abeju," je v nastopu v nekem klubu, kamor je Vigoda redno zahajal, izjavil Billy Crystal. "Vedno so me učili, da je treba o mrtvih govoriti samo najlepše."

David Letterman in Conan O’Brien sta igralca vabila v svoja večerna šova, da sta "dokazala, da je še živ", pojavila pa se je tudi spletna stran, ki je stalno sledila njegovemu "statusu".

Nisem tipičen mafijski karakter. Igralec sem, ki je vse življenje preživel v gledališču. Ampak Francis mi je rekel: 'Mafijcev nočem prikazati kot gangsterje in robavse, temveč kot rimsko aristokracijo.'

Abe Vigoda