David O. Russell očitno pozna skrivno mešanico za film, všečen žirijam: lani je na podelitvah sledila njegova grenkosladka komedija Za dežjem posije sonce, letos pa dobro kaže Ameriškim prevaram. Foto: Reuters
David O. Russell očitno pozna skrivno mešanico za film, všečen žirijam: lani je na podelitvah sledila njegova grenkosladka komedija Za dežjem posije sonce, letos pa dobro kaže Ameriškim prevaram. Foto: Reuters
Bomo letos na oskarjih zopet priča temu, da se nagrajenca za najboljšo režijo in najboljši film ne bosta ujemala? Foto: Reuters

V sedemdeseta leta postavljena komična drama je večer sklenila s tremi kipci, po resnični zgodbi posneta zgodba o suženjstvu pa samo z enim - a to je bil zlati globus za najboljši film (v kategoriji drame).

Ameriške prevare, ohlapno posnete po resnični FBI-jevi tajni operaciji proti skorumpiranim javnim uslužbencem, so zlati globus prinesle obema igralkama - Amy Adams za najboljšo glavno vlogo in Jennifer Lawrence za najboljšo stransko vlogo v komediji ali muzikalu; v tej kategoriji so Ameriške prevare postale tudi najboljši film.

Presenečenje večera
Največje presenečenje večera je bilo verjetno dejstvo, da globusa za moško glavno vlogo v drami ni dobil vsesplošni favorit Chiwetel Ejiofor (12 let suženj), pač pa Matthew McConaughey za svojo vlogo v filmu Dallas Buyers Club, še eni resnični zgodbi - tokrat o možaku z aidsom, ki se je poskušal zdraviti z nezakonito pridobljenimi zdravili.

Dallas Buyers Club je bil pravzaprav poleg Ameriških prevar edini film, ki je s podelitve odšel z več kot enim kipcem; Jared Leto je bil namreč nagrajen za najboljšega igralca v stranski vlogi.

Dejstvo, da so bili drugi globusi bolj ali manj enakomerno porazdeljeni med različne filme, priča o tem, da je letošnja "bera" precej solidna in da nobenega ne moremo popolnoma izključiti iz bitke za oskarjevsko nominacijo: najboljša igralka je šla na naslov Otožne Jasmine (Cate Blanchett), igralec v komediji se je poklonil Volku z Wall Streeta (Leonardo DiCaprio), z najboljšo režijo se je lahko pohvalila Gravitacija (Alfonso Cuaron), s scenarijem pa Ona (Spike Jonze).

Kljub temu pa je večer obrodil kar nekaj "osmoljencev": kljub več nominacijam sta brez nagrad ostala Nebraska in Kapitan Phillips, prav tako praznih rok pa sta domov odšla velika britanska upa Philomena in Dirka življenja. Biografski film o Nelsonu Mandeli (Mandela: Long Walk to Freedom) je dobil samo kipec za najboljšo pesem, Ordinary Love skupine U2.

Stavnice napovedujejo
Ena izmed vodilnih stavnic največ možnosti za zmago pripisuje filmu 12 let suženj (1/4), filma Ameriške prevare in Gravitacija pa sledita daleč zadaj z možnostmi 5/1. Čeprav na zlatih globusih ni premagal McConaugheyja, je Ejiofor z možnostmi 4/7 še vedno favorit za oskarja v glavni moški vlogi.