Leta 1964 je režiral svoj edini film The Young Lovers s Petrom Fondo v glavni vlogi. Foto:
Leta 1964 je režiral svoj edini film The Young Lovers s Petrom Fondo v glavni vlogi. Foto:
Skrivnostno življenje Walterja Mittyja
Goldwynov zadnji večji projekt Skrivnostno življenje Walterja Mittyja je bila priredba enega očetovih najljubših filmov iz leta 1947. Foto: Kolosej
Samuelov sin Tony trenutno igra v seriji Škandal, med drugim pa se ga spomnimo tudi iz filma Duh.
Samuelov sin Tony trenutno igra v seriji Škandal, med drugim pa se ga spomnimo tudi iz filma Duh. Foto: EPA

Sin enega od ustanovitelje studiev Paramount in MGM Samuela Goldwyna ter igralke Frances Howard, je med drugim zaslužen za priložnost, ki je na uspešno igralsko pot povedla Julio Roberts, ko ji je leta 1988 namenil vlogo v komični drami Mystic Pizza.
"Industrija neodvisnega filma se je zares začela v poznih sedemdesetih letih s Samom," je po žalostni vesti dejal direktor Sonyjevega TriStar Tom Rothman. "Pozabljamo, koliko filmarjem je uspelo tudi po njegovi zaslugi," je še omenil in med drugim spomnil na Kennetha Branagha, Anthonyja Minghello, Anga Leeja, Davida Lyncha in Johna Saylesa.
Goldwyn Jr, ki se je 7. septembra leta 1926 rodil v Los Angelesu, je Hollywood spremljal od malih nog. Po šolanju na Univerzi v Virginii je odšel v vojsko, kasneje pa bil zaposlen kot gledališki producent v Londonu. Sodelovanje z Josephom Arthurjem Rankom mu je prineslo prvo filmsko izkušnjo, kot producent je bil del ekipe Good-Time Girl, prvega filma Diane Dors.
Za konec Skrivnostno življenje Walterja Mittyja
Po vrnitvi v Hollywood je ustanovil lastno produkcijsko družbo Formosa Productions in s prvim filmom, vesternom Man With the Gun Roberta Mitchuma zaslužil milijon dolarjev. Sledili so filmi The Sharkfighters (1956), Dogodivščine Huckleberryja Finna (1960) in Cotton Comes to Harlem (1970). Leta 1964 se je edinkrat preizkusil tudi v vlogi režiserja in posnel The Young Lovers s Petrom Fondo in Sharon Hugueny v glavnih vlogah. Potem, ko je družba prišla v roke studia MGM, je Goldwyn ustanovil Samuel Goldwyn Films, studiem, ki je med drugim bdel nad filmom Gospodar in bojevnik, dobitnikom dveh oskarjev (nominiran je bil v desetih kategorijah). Med zadnjimi Goldwynovimi projekti je nedavna komična drama Skrivnostno življenje Walterja Mittyja z Benom Stillerjem v glavni vlogi.
"Vzgojen sem bil v tradiciji potrpežljivosti," je dejal v intervjuju leta 1986. "Oče nikoli ni posnel filmov, ki bi bili takojšnji uspeh. Viharni vrh sprva ni bil uspešen, tudi Best Years of Our Lives ne .... Skratka, vedno je moral čakati."
Zamujena priložnost kovanja ene najuspešnejših franšiz
Dve desetletji zatem pa je v intervjuju za The Independent povedal, da ja je oče stal tudi pravo premoženje. V zgodnjih petdesetih letih, ko se noben od večjih studiev ni upal lotiti Flemingovih romanov o Jamesu Bondu, češ, da so protiruski, ga je prav oče prepričal, da ne odkupi filmskih pravic za danes eno najuspešnejših franšiz.
Film v vseh porah družine Goldwyn
Producent, ki si je vedno želel pritegniti sofisticirane ljubitelje filma, kot je nekoč dejal, je v poznih osemdesetih letih kot producent dvakrat stal tudi za podelitvijo oskarjev. Samuel Goldwyn Jr. je bil trikrat poročen, ima šest otrok, med drugim Tonyja, igralca, ki ga poznamo kot ameriškega predsednika v seriji Škandal, in Johna, producenta serije Dexter.