Osrednji vlogi v filmu Utrip ljubezni igrata član Mestnega gledališča ljubljanskega Jernej Gašperin in hrvaška igralka Judita Franković, poleg njiju še Zlatan Čordić - Zlatko in Jožica Avbelj. Foto: Utrip ljubezni
Osrednji vlogi v filmu Utrip ljubezni igrata član Mestnega gledališča ljubljanskega Jernej Gašperin in hrvaška igralka Judita Franković, poleg njiju še Zlatan Čordić - Zlatko in Jožica Avbelj. Foto: Utrip ljubezni
Dieter Kosslick
Festival bo letos svoje obiskovalce pozval, naj pomagajo beguncem, tako se bo po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka prvič v zgodovini festivala nanje obrnil s prošnjo za prostovoljne prispevke. Foto: EPA

Letošnja izvedba festivala bo potekala med 11. in 21. februarjem, na sejemskih projekcijah pa bodo od slovenskih prikazani filmi Nika v režiji Slobodana Maksimovića, Mama režiserja Vlada Škafarja in Utrip ljubezni v režiji Borisa Petkovića.

Že v petek bo na sporedu film Nika, ki spremlja 16-letno protagonistko in njeno življenjsko željo - dirkati z gokartom, kar pa ni najbolj všeč njeni mami. Film bo slovensko premiero dočakal septembra na Festivalu slovenskega filma. Film Mama, ki je 3. februarja doživel svetovno premiero na rotterdamskem filmskem festivalu, bo na ogled v nedeljo. Čez teden dni pa bo na sejmu na ogled še film Utrip ljubezni, ki je svetovno premiero doživel na zadnjem sarajevskem filmskem festivalu.

Predstavljen bo tudi nov Filmski vodič za leto 2016, ki vključuje celovečerne igrane in dokumentarne filme, že tretje leto zapored pa tudi samostojni vodič kratkega filma, ki je bil pred nekaj dnevi predstavljen na sejmu kratkega filma v Clermont Ferrandu, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Tudi udeležba slovenskega direktorja fotografije
V okviru Berlinala pa že 13. leto poteka še Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje z vsega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstil direktor fotografije Mitja Ličen, ki se je v preteklosti podpisal pod filme, kot so Drevo režiserke Sonje Prosenc, Kdo se boji črnega moža? v režiji Janeza Lapajneta in Nikoli nisva šla v Benetke režiserja Blaža Kutina.

Prvič prošnja za dobrodelnost in projekcija najdaljšega filma do zdaj
Festival bo odprl film bratov Coen Hail, Caesar!, ki bo prikazan zunaj tekmovalnega programa. Berlinale bo letos svoje obiskovalce pozval, naj pomagajo beguncem, tako se bo po besedah direktorja festivala Dietra Kosslicka prvič v zgodovini festivala nanje obrnil s prošnjo za prostovoljne prispevke.

V Berlinu se bo letos za nagrade potegovalo 18 del, med njimi film bosanskega režiserja Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, pa tudi najdaljši tekmovalni film v zgodovini festivala, kar 8-urno delo filipinskega režiserja Lava Diaza z naslovom A Lullaby to the Sorrowful Mystery.