Zaposleni v orkestru SF-ja so v ponedeljek med večerno vajo izvedli stavko zaradi žalitev in nespoštljivega odnosa Damjanoviča in Lajovica ter nespoštovanja pravic zaposlenih. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Zaposleni v orkestru SF-ja so v ponedeljek med večerno vajo izvedli stavko zaradi žalitev in nespoštljivega odnosa Damjanoviča in Lajovica ter nespoštovanja pravic zaposlenih. Foto: MMC / Miloš Ojdanić
Uroš Lajovic
Na izražene očitke se je šef dirigent Uroš Lajovic v medijih odzval, da namerava vztrajati do konca mandata. Foto: BoBo
Filharmonija
Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je potrdila, da se pogovarjajo o morebitni stavki 1. januarja, ko imajo na sporedu novoletni koncert, za vodstvo katerega je predviden trenutni šef dirigent Uroš Lajovic. Foto: BoBo

Po besedah predsednice stavkovnega odbora Marine Kopše se je tajnega glasovanja udeležilo skoraj 90 odstotkov od 96 zaposlenih glasbenikov v orkestru, od tega se jih je za zaostritev stavke izreklo dobrih 90 odstotkov. O morebitni stavki razmišljajo, da bi jo izvedli 1. januarja, ko imajo na sporedu novoletni koncert, za vodstvo katerega je predviden trenutni šef dirigent Uroš Lajovic.

Glasbeniki so kot enega od razlogov za opozorilno stavko navedli prav Lajovčev nespoštljivi odnos in prav tako neprimeren odnos direktorja Damjana Damjanoviča. Ali bodo ponovno stavkali, bo jasno sredi prihodnjega tedna po sestanku stavkovnega odbora, je še povedala Marina Kopše.

Filharmoniki še niso prejeli odgovorov na zahteve, ki so jih predstavili ob ponedeljkovi stavki, torej po odstopu direktorja in šefa dirigenta, razpustu sveta zavoda ter zagotovitvi aktivne vloge pri izbiri novega direktorja in dirigenta. Kot pravi Marina Kopše, se do njihovega poziva po aktivni vključitvi v razreševanje konflikta med vodstvom in orkestrom ni opredelilo niti ministrstvo za kulturo.

Na ministrstvu pozivajo k dialogu
Kot so zapisali na ministrstvu, so za zdaj v reševanje konflikta v SF-ju neposredno vključeni več kot štirje predstavniki ustanovitelja v petčlanskem svetu zavoda. Dodajajo, da so že večkrat apelirali na vpletene, naj nastali položaj poskusijo rešiti z dialogom: "Nepredstavljivo je namreč, da bi v demokratični družbi zgolj s politično močjo kratko malo uresničevali zahteve zaposlenih po menjavah korektno imenovanega vodstva ali pa na željo vodstva disciplinirali zaposlene, ki imajo drugačne poglede kot vodstvo." Prihodnji teden bodo z željo, da bi bolj dejavno pripomogli k dialogu na ministrstvu, organizirali srečanja z vsemi vpletenimi, strokovne službe ministrstva pa pregledujejo dokumentacijo iz SF-ja, ki so jo dobili v tem tednu, so še zapisali na ministrstvu.

Svet zavoda, ki mu predseduje Otmar Zorn, se je glede stavkovnih zahtev sestal v četrtek. Po besedah Marine Kopše, ki v njem zastopa zaposlene, je Damjanoviču naložil, da se v enem tednu pogovori z Lajovcem in najde rešitev glede dirigenta ter pripravi predlog, kako bi lahko glasbeniki sodelovali pri izbiri naslednjega dirigenta.

Sindikata Damjanoviča že pred časom pozvala k odstopu
Stavke, ki so jo zaposleni v orkestru SF-ja izvedli med večerno vajo, se je udeležilo okrog 70 glasbenikov. Podprla sta jo sindikata Sviz in Glosa, ki sta na neprofesionalen in neprimeren odnos direktorja do zaposlenih opozorila decembra lani in ga nato marca letos pozvala tudi k odstopu.

Lajovic je izražene očitke v medijih komentiral z besedami, da namerava vztrajati do konca mandata. Damjanovič pa je zapisal, da mora kot direktor spoštovati zakonsko določeno pravico zaposlenih do stavke, predvsem takrat, ko so jim kršene pravice iz delovnega razmerja. "Zahteve, ki so jih izrazili na ponedeljkovi stavki, spadajo v pristojnost ministrstva, saj kot direktor nimam pristojnosti, da bi spreminjal ustanovitveni akt SF-ja."

Zaostritev stavke v Slovenski filharmoniji
Zaostritev stavke v Slovenski filharmoniji