Ob letošnji obletnici bodo na pobudo organizatorja nastopajoči orkestri predstavili veliko avtorske glasbe in aranžmajev. Foto: Matevž Kocjan
Ob letošnji obletnici bodo na pobudo organizatorja nastopajoči orkestri predstavili veliko avtorske glasbe in aranžmajev. Foto: Matevž Kocjan
MareziJazz
Nepogrešljiv člen organizacije festivala so tudi člani domačega Big Banda Hrošči. Foto: Matevž Kocjan
MareziJazz
Na festival se vrača tudi Milan Svoboda z Jazz Orchestra Praškega konsrvatorija. Foto: Marezijazz
MareziJazz
V okviru festivala Marežgansko mladinsko društvo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Glasbeno šolo B.A.S.E. in Zvezo big bandov Slovenije že četrtič prireja tudi dvodnevni seminar o jazzu Zgrabi zvok, ki poteka pod vodstvom mednarodno priznanih glasbenikov in je namenjen vsem ljubiteljskim in profesionalnim glasbenikom, ki bi radi izpopolnili svoje glasbeno znanje na področju jazza in improvizacije. Foto: Matevž Kocjan

Deseti mednarodni festival MareziJazz, največje tovrstno srečanje pri nas, bo povezalo 18 glasbenih zasedb, med drugim v goste prihajajo tudi glasbeniki iz Italije in Češke. Prvemu sklopu nastopov bo mogoče prisluhniti danes, drug pride na vrsto v soboto. Koncertno dogajanje bo danes ob 17.30 uvedla okrogla miza na temo Trendi bigbandovske kulture v evropskem prostoru, o čemer bodo svoja razmišljanja delili strokovnjaki s področja kulture ter domači in tuji dirigenti letošnjih nastopajočih big bandov.


Nastope bo posnela tudi ekipa TV Slovenija, v prenosu pa jih lahko spremljate na spletni strani organizatorja.

Ko skromne želje prerastejo v velike ambicije
Četrto leto zapored spremlja MareziJazz tudi dvodnevni seminar o jazzu Zgrabi zvok, na katerem se lahko izpopolnjujejo vsi znanja željni. Prireditev, ki poteka v organizaciji Marežganskega mladinskega društva (MAD) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je pred desetletjem kolesje zagnala s ciljem širjenja tovrstne glasbene kulture pri nas. V tem obdobju so v Marezige privabili 300 nastopajočih glasbenikov in več kot tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine, prav toliko jih je koncertno dogajanje spremljalo prek spleta.
Predsednik organizacijskega odbora MareziJazz, idejni vodja in soustanovitelj festivala Igor Bržan pojasnjuje, da pred desetimi leti niso ničesar pričakovali, gnala jih je izključno ljubezen do bigbandovske glasbe, danes pa je ponosen na velikost in prepoznavnost festivala, za katerim stoji ekipa izredno zagnanih ljudi. "Naša vizija je, da bi MareziJazz postal vodilni jazz festival na področju bigbandovske glasbe v Evropi," je še dejal.
Bogatenje slovenske glasbene knjižnice
Letošnji program prinaša obilo avtorske glasbe in aranžmajev, s čimer želijo spodbuditi motivacijo po lastni kreativnosti in prispevati k bogatejši slovenski glasbeni knjižnici.
Nocoj ob 19.00 se bodo predstavili Jazz Punt Big Band, Big Band gveriLLaz, Big Band Hrošči, Big Band Akademije za glasbo UL, Milan Svoboda in Jazz Orchestra Praškega konservatorija (Češka), Big Band VOX, Big Band Krško in NoAir. After: Mihael Hrustelj trio. Jutri ob isti uri pa bo večer rezerviran za Vivaracha, Big Band Vrhnika, Big Band Cerknica – BBC, Sax-Huit (Italija), Big'O'Band (Češka), Trieste Early Jazz Orchestra (Italija), Big Band Grosuplje in Robert Vatovec Big Band. After: JK Soul.