Vsestranska pevka Nuška Drašček je že nekaj let stalna gostja cikla poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)
Vsestranska pevka Nuška Drašček je že nekaj let stalna gostja cikla poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Foto: Foto: Arhiv RTV SLO (Stane Sršen in Hugo Šekoranja)

Izbor 11 skladb za večer muzikala je pevka pripravila s Simonom Dvoršakom, ki se je v Londonu specializiral za muzikal. Pevko bo spremljal na klavirju in poskrbel za vezni tekst, s katerim bo občinstvo seznanil s fenomenom muzikala. Zasedbo bosta sestavljala še Andrej Pušenjak z basom in Vid Ušeničnik na bobnih.
Nuška Drašček se letos prvič predstavlja z muzikalom. Gre za izjemno kompleksno zvrst, pravi, saj ta prepleta tri plati - pevsko, igralsko in plesno. V tujini so posebne šole za muzikal, pri nas pa te tradicije ni. Za muzikalom se skriva ogromno dela "in prav neverjetno je denimo v Londonu opazovati nastopajoče, kaj vse počnejo na odru". Ta zvrst zahteva izjemen fizični in psihološki napor, nastopajoči morajo zato ohranjati zelo dobro kondicijo, še pojasnjuje.
Zgodba tokrat v drugem planu
Večina ljudi ima muzikale rada, ker so lepo napisani, vsebujejo lepe "songe", odlikuje pa jih tudi zgodba, ki jo na odru predstavi določen lik, meni pevka. Ta segment morda tokrat ne bo tako očiten, saj bo predstavljen nabor "songov" iz različnih muzikalov, sicer pa je, kot je poudarila, prav zgodba lika na odru pri muzikalu ključna.
Pozornost slovenskih gledaliških hiš do muzikala je po njenem mnenju dobrodošla, zavedati pa se moramo, dodaja, da je zato v ospredju igra. Ker v Sloveniji ni tradicije muzikala, zanj nimamo usposobljenih umetnikov. Pevcem manjka igralsko znanje, igralcem pa pevsko.
Cikel poletnih koncertov v atriju Mestnega muzeja je že deveto leto zapored v sodelovanju z muzejem organiziral Zavod IM.PULS ART. Od 11. julija so se občinstvu predstavili pevka Ditka, violončelistka Karmen Pečar s pianistom Janom Severjem, violončelist starejše generacije Miloš Mlejnik in avstrijski pianist Gottlieb Wallisch.