Ringo Starr se je kot Richard Starkey rodil leta 1940 v Liverpoolu. Na fotografiji med zahvalnim govorom na letošnji prireditvi v Clevelandu. Foto: Reuters
Ringo Starr se je kot Richard Starkey rodil leta 1940 v Liverpoolu. Na fotografiji med zahvalnim govorom na letošnji prireditvi v Clevelandu. Foto: Reuters

Gre za muzej najbolj vplivnih glasbenih izvajalcev in profesionalcev, ki so pustili neizbrisljiv pečat v zgodovini glasbe. Poleg Starra so letos sprejeli še sedem izvajalcev, in sicer Joana Jetta & The Blackearts, Louja Reeda, Billa Withersa, Stevieja Rayja Vaughana & Double Trouble ter zasedbe The Paul Butterfield Blues Band, Green Day in The “5” Royales.

Ringa Starra je v Clevelandu napovedal Paul McCartney, drugi še živeči Beatle, ki se mu je pridružil na odru še za izvedbo skladbe njune nekdanje zasedbe iz leta 1967, naslovljene With A Little Help From My Friends.

Zadnji in prvi hkrati
Danes 74-letni Ringo Starr je pravzaprav zadnji Beatle, ki je prejel to priznanje tudi za svojo samostojno glasbeno pot, čeprav je bil po razpadu skupine leta 1970 prvi, ki se je uveljavil kot samostojni glasbenik. Še v istem letu je objavil albuma Beaucoups Of Blues in Sentimental Journey, dve od skladb z njiju pa sta se uvrstili na vrhnjih pet mest glasbenih lestvic.

V družbo drugih glasbenikov, vključenih v to institucijo, se je Starr uvrstil kot "eden največjih in najustvarjalnejših bobnarjev". V času samostojne kariere je izdal 18 studijskih albumov – vključno z najnovejšim, naslovljenim Postcards From Paradise, ki je izšel v tem mesecu.